De bami is terug in Zoeterwoude

29

Ruim 10 maanden na de sluit en sloop van het enige Chinees-Indische restaurant in Zoeterwoude komen ondernemers Peter en Sandra Kaagman met een alternatief. Vanaf woensdag 16 oktober verkopen ze Indische gerechten in hun café Landzicht aan de Verlaatweg 5 in Zoeterwoude-Dorp. “Geen babi pangang of foe young hai, maar echt Indisch eten. Dat is heel anders: pittiger, kruidiger en veel lekkerder”, verklaarde Sandra Kaagman tegenover Sleutelstad.

Proefavond
Dinsdagavond mochten 50 vrienden en bekenden van het café vast voorproeven. Hans Olijerhoek (bestuurslid SJZ) was een van de genodigden en vond alles erg lekker: “ik eet veel groenten, maar zo had ik het nog nooit geproefd! Ook de vleesgerechten zijn erg lekker, net niet te pittig maar precies goed”.

Het Indische eten wordt vanaf 16 oktober opgediend in het café. Ook kan er worden afgehaald of thuisbezorgd. Vaste klanten hoeven niet bang te zijn dat de bar nu verandert in een restaurant. “Landzicht blijft Landzicht, het café blijft, de snackbar blijft en dit komt er bij. Je kunt hier nog steeds ook gewoon terecht voor een biertje”, stelt Kaagman haar stamgasten gerust.

Delen

29 reacties

 1. Dat lijken me redelijke prijzen. Als ik in de buurt ben, zal ik er eens langsrijden om een en ander te proeven.

  • Wellicht is het proberen waard in omringende dorpen. Bijvoorbeeld in Pijnacker en Den Hoorn in Midden Delfland heb je nog een echte dorps chinees.

 2. Ruud Koet

  De foto is met de gerechten koud, het gestolde vet zit op de vleesgerechten wat geen smakelijk beeld geeft , beetje jammer, want het is natuurlijk overheerlijk als het warm is en een heel ander gezicht 😉

  • Je hebt gelijk Ferry.
   Wiki: De benaming “bami goreng” komt uit het Maleisische en Indonesische taalgebied waarbij “goreng” gebakken betekent. Het wordt in Nederland vaak gebruikt om alle vormen van gebakken mie aan te duiden, ook de Chinese en soms zelfs ook de Thaise varianten.

   • Een Leids burger op

    Toch heeft Goossens ook wel een punt.
    ¨Bami (soms geschreven als bahmi of bamie) is, oorspronkelijk, een Chinees ingrediënt.¨
    en ¨In Nederland wordt met bami ook vaak bami goreng bedoeld.¨
    Dat verklaart, mijns inziens, het misverstand.
    https://nl.wikipedia.org/wiki/Bami

    • Rijst vindt zijn oorsprong in Azië. In Spanje (Paella) en Italië (Risotto) bereidt men ook rijst. Dat wil dan niet zeggen dat rijst geen Spaans of Italiaans gerecht is, toch ?

     • Een Leids burger op

      Nee, natuurlijk is rijst geen spaans of italiaans gerecht maar een aziatisch gerecht en van Aziatische oorsprong.
      Evenzo is Bami dus van Chinese oorsprong. Lees nu de 2e helft van mijn vorige reactie nog eens goed…….

     • Ginneke Stals op

      Rijst vind ook zijn oorsprong in Afrika (Oryza glaberrima), van daar is het terecht gekomen in italie en spanje.

 3. Volgens onderzoek* van adviesbureau Van Spronsen en Partners is de traditionele (afhaal)Chinees al 5 jaar achtereen op z’n retour in Nederland. In alle provincies daalde het aantal restaurants met 13 procent, mede omdat de Nederlander zo langzamerhand is uitgekeken op dit voedsel. Andere factoren vormen de steeds ruimere keuze aan kant-en-klaarmaaltijden in supermarkten en 2e/3e generatie Chinezen die vanuit hun door ouders doorgegeven ondernemersgeest liever in de hotelbusiness duiken of zelfs helemaal voor een ander beroep kiezen.
  En zeg nou zelf, Indisch is veel lekkerder dan die smakeloze babi pangang, foe yong hai of kleffe loempia die je in het gemiddeld Chinese ‘restaurant’ in Nederland krijgt voorgeschoteld.
  —-
  * https://www.spronsen.com/wordpress/wp-content/uploads/De-Chinees-Indische-restaurants-in-beeld.pdf

  • In de sociologie wordt dat verticale mobiliteit genoemd. De kinderen stijgen in sociale positie. Beter opgeleid. Meer Chinese jongeren naar de universiteit, niet het restaurant in. Amerikaans psychologisch onderzoek uit de vorige eeuw wees uit dat blanken een hoger gemiddeld IQ hebben dan zwarten; maar tot grote ontsteltenis van de cowboys bleek dat de Aziaten, m.n. Chinezen aldaar weer een hoger gemiddeld IQ hebben dan blanken.
   Dus mede door de slimheid van de jonge Chinezen daalt het aantal Chinese restaurants.
   Overigens is de typisch Duitse sauerkraut uit China afkomstig en door o.a. Mongolen naar Europa gebracht.

   • Aha, maar dat betekent dus dat de Duitsers hun Sauerkraut beter met melk van de yak kunnen nuttigen dan met bier…

 4. Als je echt culinair en traditioneel Chinees wilt eten kan je beter in Den Haag China Town in de Wagenstraat e.o of Rotterdam zijn. De prijzen zijn betaalbaar voor iedereen en het is altijd gezellig druk. Of in het hotel restaurant Shang Hai Garden in Delft Noord langs de snelweg bij het voetbalstadion DHC.

   • Een tip: In omliggende dorpen zal heus nog wel een Indisch Chinees Restaurant te vinden zijn. Als je in de midden en of grote steden gaan eten is het ook niet gezellig. Alles is zo snel en zakelijk. Weinig persoonlijk aandacht.
    Wellicht in Hazerswoude dorp, Lisse, Den Hoorn en of Pijnacker eens proberen. Dit zijn nog echte dorps restaurant met veel persoonlijke aandacht.

    Succes en groetje,
    Mandy

 5. jammer joh bami is wel indisch wat je bij de chinees krijg is gewoon italiaanse pasta,(dikke platte pasta) de indonees gebruikt dunne eiermie. Ga maar eens naar indonesie op vakantie iedere hoek vd straat word bami verkocht.

Over de auteur

Robbert Beurse

Verslaggever en inwoner van Zoeterwoude. Maakt radio in de Leidse regio sinds 1995.

Je bent nu offline