(Foto: TV Forescate).

Tennisvereniging Forescate brengt prestaties en plezier bij elkaar

Tennis is allang geen zomersport meer, en met acht weerbestendige banen kan de Voorschotense tennisvereniging Forescate zijn 800 leden het hele jaar door bedienen. “Tennis is een technische sport,” vertelt bestuurslid Barbara Brandsen bij Sport071. “Het helpt enorm als je meer en vaker kunt oefenen. Maar we houden ook erg van gezelligheid. Vrijdag hebben we bijvoorbeeld een kennismakingsavond die om 19.00 begint met wat wedstrijden en na afloop een wijn- en bierproeverij.”

Tennisvereniging Forescate bestaat al bijna 65 jaar, in 2021 is het zover en Brandsen gaat binnenkort beginnen met de voorbereiding, want aan deze verjaardag wil de vereniging wat extra aandacht geven. Niet dat ze met pensioen gaan. Forescate is springlevend. Met aansprekende leden zoals de broers Weststrate, Lodewijk en Bastiaan, die tot de top in Nederland behoren en als ze terug zijn in Voorschoten altijd bereid zijn de jeugd te inspireren. “We zijn echt een familieclub,” zegt ook Brandsen, die zelf ook pas met tennis begon omdat haar zoontje lid werd van Forescate. “Ik speelde vroeger badminton, maar tennis vond ik meteen ook erg leuk.”


Sport071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Barbara Brandsen van TV Forescate.

Kinderen kunnen bij Forescate al met zes jaar met tennis beginnen. Al wordt de sport voor hen wel wat aangepast. Een kleiner racket, een grotere bal en op een veel kleiner veld. “Dat is overgewaaid uit Frankrijk. Dan kunnen kinderen al snel een rally spelen en dat maakt de sport aantrekkelijker. Bij andere sporten zoals voetballen of hockey heb je een training en daarnaast kun je vaak ook al snel in een team meedraaien. Bij tennis willen we kinderen niet te lang in de fase laten zitten van alleen een uurtje les per week. Met het andere racket en de grote bal kunnen ze sneller een wedstrijdje spelen en dat vergroot het plezier.”

Naast de acht kunststofbanen heeft Forescate ook nog zeven gravelbanen. Brandsen hoopt dat de vrieskou nog even op zich laat wachten, want als de temperatuur onder nul zakt, worden de gravelbanen onbespeelbaar. “Maar ook in de winter spelen we door en doordeweeks ook ’s avonds. Met de buurt hebben we afgesproken dat de lampen die de velden verlichten uiterlijk 23.00 uur uitgaan. Verder is het tenniscomplex zeven dagen per week open. Een groep vrijwilligers van de club draait de bardiensten. “We hebben gekozen voor een vast team die de kantine beheert. Niet iedereen vindt het leuk om achter de bar te staan.”

Andere leden zetten zich in voor het onderhoud van de banen, het clubgebouw en de rest van het terrein. “We hebben wel een heuse ‘groundsman’ in dienst die verantwoordelijk is voor de banen en ervoor moet zorgen dat er elke dag gespeeld kan worden, want je kan niet zomaar de baan op. Verder hebben we ook professionele trainers in dienst. Maar verder draait de vereniging op vrijwilligers.”

Meer informatie over tennisvereniging Forescate is te vinden op hun website. Of ga gewoon een kijkje nemen in Voorschoten, Tennispark Forescate Van Wassenaerlaantje 1, 2254 BK Voorschoten, op tien minuten afstand van station Voorschoten. Telefoon: 071 – 561 4691.

 

Sport Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×