Repair Café Merenwijk krijgt twee derde van alle apparaten weer aan de praat

4

Je kunt voortaan maar beter tweemaal nadenken voordat je die kapotte stofzuiger weggooit. Bij het Repair Café krijgen ze twee derde van de apparaten weer aan de praat. Hansje Huson van het Repair Café Leiden vertelt dat het onmogelijke soms mogelijk is: “Sommige apparaten zitten zo complex in elkaar dat wij de meest absurde schroevendraaiers moeten gebruiken. En tóch staan wij regelmatig voor verrassingen en kunnen ze toch hersteld worden. Er zijn maar weinig plekken waar je apparaten zoals een broodrooster kunt laten repareren,” vertelt Huson enthousiast. Ze hoopt dan ook op veel bezoekers bij het komende Repair Café in Buurtcentrum Op Eigen Wieken aan het Valkenpad in de Merenwijk.


Clinton Adeleke in gesprek met deskundige Hansje Huson over Repair Café Merenwijk

Het eerstvolgende Repair Café wordt op zaterdag 9 november gehouden tussen 13.00 en 16.00 uur. Iedereen die bijvoorbeeld elektrische apparaten gerepareerd wil hebben wil herstellen, wordt ter plekke geholpen door e reparatie-experts. “Wij krijgen twee derde van de apparaten weer aan de praat,” vertelt Huson. Naast apparaten met een stekker zijn ook zaken als kleding, fietsen, meubels, speelgoed of servies welkom. “Alleen computers repareren we niet.”

Gereedschap en basismateriaal zijn aanwezig. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Rond het buurtcentrum is voldoende gratis parkeerruimte.

Repair Cafés in de regio
Het Repair Café in de Merenwijk is niet het enige met een reparatieteam in de regio. Zo is het ook in Oegstgeest en Leiderdorp mogelijk om kapotte voorwerpen te laten repareren.

Vrijwilliger worden
Bij het Repair Café is een groep enthousiaste reparateurs aanwezig die graag helpt bij het (gezamenlijk) repareren van kapotte spullen. Het doel van de Repair Café is om nuttige en praktische reparatietips met buurtbewoners te delen. Ook staat het Repair Café open voor vrijwilligers die tot op zekere hoogte technisch zijn. Geïnteresseerden kunnen mailen naar repaircafeleiden@gmail.com.

 

Delen

4 reacties

  1. Stel je voor dat alles gemaakt zou kunnen worden. Dat zou een ramp zijn voor de economie. De belastinginkomsten zouden halveren door de afgenomen bestedingen. Geen geld meer voor uitkeringen, het leger en de milieudoelstellingen. Het klikt allemaal wel leuk, maar deze activiteiten zouden beter verboden worden.

    • U verdedigt blijkbaar de wegwerpeconomie met haar kinderarbeid, uitbuiting, milieuvervuiling, uitputting van grondstoffen en andere ellende.
      De meeste spullen zouden ook anders, duurzamer, ontworpen en gemaakt kunnen worden: modulair met vervangbare componenten, herbruikbaar en repareerbaar. Dat is vooral een kwestie van strenge producteisen en een realistische beprijzing waarin milieukosten en maatschappelijke kosten zijn meegenomen. Helaas laten politici zich steeds weer ompraten (en soms omkopen) door grote bedrijven met roofzuchtige en activistische aandeelhouders en economen met een bijna religieus geloof in het neoliberalisme, in een ongebreideld kapitalisme en in oneindige groei op een aarde met eindige hulpbronnen.
      Met strengere eisen zouden producten duurder worden, maar ze zouden veel langer mee kunnen gaan. Bovendien zou er een omvangrijke reparatiebranche met veel arbeidsplaatsen ontstaan, een nieuwe (oude) tak van bedrijvigheid waar dan veel geld naar toe gaat in plaats van naar steeds weer nieuwe geïmporteerde spullen en prullen. In het licht van het voorgaande is een verhoging van de BTW op reparaties bijna crimineel te noemen.

Over de auteur

Clinton Adeleke

Je bent nu offline