(Foto: Regio15).

Fors hogere straffen feestverstoorders jaarwisseling

Het Openbaar Ministerie (OM) beschouwt Oud & Nieuw als een evenement. Bij jaarwisseling gerelateerde strafzaken wordt door officieren van justitie forsere straffen geëist of opgelegd. Bij de beoordeling van dit soort zaken geldt een verzwaringsfactor van 75 procent. Ook kijkt de officier van justitie of er alcohol in het spel is. Dat werkt strafverzwarend. Uiteindelijk beslist de rechter wat de straf wordt en of hij meegaat in de zwaardere eis van de officier van justitie.

“Oud en nieuw hoort een feest te zijn. Feestverstoorders zullen ook dit jaar weer worden aangepakt”, aldus Guus Schram, coördinerend hoofdofficier van justitie tijdens de jaarwisseling. “Agressie of geweld tegen hulpverleners, zoals brandweer of politie, is een absolute no go. Bij dit soort strafbaar gedrag zal de officier van justitie zwaardere straffen eisen of opleggen”. Hier geldt een verzwaringsfactor van 200 procent. Brandweer en politie zorgen immers voor de veiligheid van iedereen en moeten ongehinderd hun werk kunnen doen. Ook met het lastig vallen of belemmeren van hulpverleners, komen raddraaiers niet weg. Sinds 15 december is dit gedrag strafbaar.

Afvalcontainer in de brand

Bij het Stedelijk Gymnasium aan de Nieuwe Marnixstraat heeft de brandweer vanmiddag een brand in een prullenbak geblust.

Illegaal vuurwerk
Het OM ook deze jaarwisseling forse straffen eisen tegen iedereen die illegaal (zwaar) vuurwerk afsteekt. Illegaal vuurwerk is levensgevaarlijk en kan leiden tot ernstige brandschade en ongelukken. De straffen voor het hebben, maken of afsteken van vuurwerkbommen zijn opgenomen in de Richtlijn voor strafvordering vuurwerkdelicten. Overtreders komen er niet vanaf met een lichte straf. Ze kunnen zelfs een gevangenisstraf krijgen. Op de handel en het bezit ervan staat een maximale gevangenisstraf van 6 jaar.

Passende afwikkeling
Zaken kunnen door het OM worden afgedaan met een boete of een taakstraf, maar het OM kan ook besluiten zaken voor de rechter te brengen. Dat is altijd afhankelijk van de feiten en omstandigheden van de zaak. Waar het gaat om geweld tegen personen die zich inzetten voor de veiligheid van de samenleving, worden verdachten in voor de rechter gebracht. Het gooien van (illegaal) vuurwerk naar hulpverleners en geweld tegen politie kan een gevangenisstraf opleveren.

112 Sleutelstad Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×