Of de gemeente de minicontainers van nieuwe stickers met PDB er op gaat voorzien is nog niet bekend. (Foto: Robbert Beurse).

Nieuwe namen voor afval in Zoeterwoude

In navolging van landelijk beleid zal de gemeente Zoeterwoude nieuwe namen hanteren voor herbruikbaar afval. In plaats van PMD (plastic verpakkingsafval, metalen en drankenkartons) wordt van PDB (plastic verpakkingsafval, blik en drinkpakken) gesproken. GFT (groente-, fruit- en tuinafval) heet in het vervolg: GFT+E.

De nieuwe namen moeten het voor de inwoners van Zoeterwoude nog duidelijker maken welk afval in welke bak ingezameld moet worden. “De ‘M’ in PMD wekte de indruk dat ook metalen voorwerpen als koekenpannen en gereedschap bij dit afval thuishoren. Dat is echter niet het geval. Dergelijke metalen moeten worden ingeleverd bij het afvalbrengstation achter het gemeentehuis”, aldus een woordvoerder van de gemeente. De toevoeging van ‘+E’ bij GFT geeft aan dat ook etensresten bij dit soort afval thuishoren. “Maar uiteraard is het beter om geen voedsel weg te gooien”.

Nieuwe ophaaldag
Met de naamswijziging naar PBD verandert ook de dag waarop dit type afval wordt ingezameld. In plaats van op donderdag wordt PDB vanaf 1 januari 2020 opgehaald op maandag en dinsdag in de even weken. GFT+E wordt dan opgehaald op die dagen in de oneven weken. Inwoners kunnen op: www.mijnafvalwijzer.nl zien op welke dag hun straat aan de beurt is.

Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×