Leiderdorps college weer op volle sterkte

4

In Leiderdorp is de nieuwe coalitie aangetreden. Nadat op 18 november het vorige college dat bestond uit de Lokale Partij Leiderdorp, CDA en VVD werd opgeblazen omdat de LPL geen vertrouwen meer had in de twee andere partijen, volgde onderhandelingen tussen LPL, D66, GroenLinks en de PvdA. Die liepen spaak toen D66 de onderhandelingstafel verliet. Een poging van VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie-SGP onder (bege)leiding van formateur Robert Strijk slaagde wel en dus kon gisteren de nieuwe wethoudersploeg worden geïnstalleerd.

Helemaal nieuws is die ploeg overigens niet. Namens de VVD is Willem Joosten opnieuw wethouder geworden, voor het CDA is het Daan Binnendijk die terugkeert. Hij krijgt er een partij bij, want Binnendijk is ook de wethouder namens de CU-SGP. De derde wethouder is wel echt nieuw. Dat is D66-er Rik van Woudenberg.

Chris de Waard en Reanne van Kleef spraken met de nieuwe wethoudersploeg, burgemeester Driessen en vertegenwoordigers van de verschillende politieke partijen.

Voordat de oud-wethouders Binnendijk en Joosten opnieuw werden geïnstalleerd, legden beiden een verklaring af over hun optreden op 18 november. Toen de LPL het vertrouwen opzegde, stapten ze per direct op in plaats van demissionair aan te blijven. Bovendien had Joosten de oppositiepartijen in hun ogen geschoffeerd door hen Judas te noemen. Die term vertaalt hij nu als ‘politiek verraad’ en daar staat hij ook nog steeds achter. Er volgden daarom geen excuses. Oppositiepartijen GroenLinks, LPL en PvdA nemen hem dat zó kwalijk dat ze tegen zijn benoeming stemden. Joosten kreeg alleen de elf stemmen van de nieuwe collegedragende partijen.

Nieuwkomer Van Woudenberg en ook Binnendijk konden wel bogen op unanieme instemming. Voor Binnendijk geldt dat hij het boetekleed aantrok over zijn opstappen op 18 november. “Met de kennis van nu had ik toen denk ik een andere afweging gemaakt”, zegt hij nu. Door het gelijktijdig opstappen van twee van de drie wethouders, werd namelijk niet meer voldaan aan de Gemeentewet, waarin staat dat een college naast de burgemeester uit ten minste twee wethouders dient te bestaan om rechtsgeldige besluiten te kunnen nemen, “En ik wilde Leiderdorp natuurlijk niet in een bestuurlijke crisis storten.”

 

Delen

4 reacties

 1. Cees Mentink op

  In de tekst mis ik de naam van de hoofdrolspeler in het politieke drama.
  Ook kan ik hem niet ontwaren op een van de vele foto’s van
  Johan ‘Mister Kiek’ Kranenburg.

 2. De WEThouders die even de WET hadden kunnen raadplegen.
  Artikel 42
  1.
  Na de verkiezing van de leden van de raad treden de wethouders af op het moment dat de raad ten minste de helft van het met inachtneming van artikel 36 bepaalde aantal wethouders heeft benoemd en deze benoemingen zijn aangenomen.
  2.
  Indien zoveel wethouders hun ontslag indienen of worden ontslagen dat niet ten minste de helft van het met inachtneming van artikel 36 bepaalde aantal wethouders in functie is, treedt de burgemeester in de plaats van het college totdat dit wel het geval is.

  en Laila doet een duit in het zakje, als voorzitter, sjonge jonge.

 3. Onder de foto staat dat Martine de Bas afscheid neemt als wethouder na 2 maanden. maar technisch gezien is zij niet officieel geinstalleerd door de raad, toch?

Laat een reactie achter

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline