(Foto's: Chris de Waard en J.P. Kranenburg).

Leiderdorps college weer op volle sterkte

In Leiderdorp is de nieuwe coalitie aangetreden. Nadat op 18 november het vorige college dat bestond uit de Lokale Partij Leiderdorp, CDA en VVD werd opgeblazen omdat de LPL geen vertrouwen meer had in de twee andere partijen, volgde onderhandelingen tussen LPL, D66, GroenLinks en de PvdA. Die liepen spaak toen D66 de onderhandelingstafel verliet. Een poging van VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie-SGP onder (bege)leiding van formateur Robert Strijk slaagde wel en dus kon gisteren de nieuwe wethoudersploeg worden geïnstalleerd.

Helemaal nieuws is die ploeg overigens niet. Namens de VVD is Willem Joosten opnieuw wethouder geworden, voor het CDA is het Daan Binnendijk die terugkeert. Hij krijgt er een partij bij, want Binnendijk is ook de wethouder namens de CU-SGP. De derde wethouder is wel echt nieuw. Dat is D66-er Rik van Woudenberg.

Chris de Waard en Reanne van Kleef spraken met de nieuwe wethoudersploeg, burgemeester Driessen en vertegenwoordigers van de verschillende politieke partijen.

Voordat de oud-wethouders Binnendijk en Joosten opnieuw werden geïnstalleerd, legden beiden een verklaring af over hun optreden op 18 november. Toen de LPL het vertrouwen opzegde, stapten ze per direct op in plaats van demissionair aan te blijven. Bovendien had Joosten de oppositiepartijen in hun ogen geschoffeerd door hen Judas te noemen. Die term vertaalt hij nu als ‘politiek verraad’ en daar staat hij ook nog steeds achter. Er volgden daarom geen excuses. Oppositiepartijen GroenLinks, LPL en PvdA nemen hem dat zó kwalijk dat ze tegen zijn benoeming stemden. Joosten kreeg alleen de elf stemmen van de nieuwe collegedragende partijen.

Nieuwkomer Van Woudenberg en ook Binnendijk konden wel bogen op unanieme instemming. Voor Binnendijk geldt dat hij het boetekleed aantrok over zijn opstappen op 18 november. “Met de kennis van nu had ik toen denk ik een andere afweging gemaakt”, zegt hij nu. Door het gelijktijdig opstappen van twee van de drie wethouders, werd namelijk niet meer voldaan aan de Gemeentewet, waarin staat dat een college naast de burgemeester uit ten minste twee wethouders dient te bestaan om rechtsgeldige besluiten te kunnen nemen, “En ik wilde Leiderdorp natuurlijk niet in een bestuurlijke crisis storten.”

 

Leiderdorp Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×