(Foto: Gemeente Leiden).

Stadhuisklok Leiden tijdelijk stilgezet wegens groot onderhoud

De komende tijd worden de 57 meter hoge toren van het Leidse stadhuis en de stadhuisklok (met het carillon) onder handen genomen in het kader van groot onderhoud. Wethouder Fleur Spijker zette vandaag de stadhuisklok op de toren stil, als startschot voor deze werkzaamheden. Op 5 februari 2020 begint het demonteren van de klokken, waarna ze op 17 februari met een grote kraan uit de toren worden gehesen. Naar verwachting is het onderhoud aan de toren aan het einde van dit jaar klaar.

In de toren van het stadhuis hangen in totaal 49 klokken, waarvan de grootste ruim 6.000 kilogram weegt. Er steunt dus een enorm gewicht op de totaalconstructie van de toren. De laatste renovatie van de toren is uitgevoerd in 1969. Met het oog op veiligheid en behoud is nu groot onderhoud nodig, aan het carillon, de toren zelf en het uurwerk. Ook komt er een nieuwe vlaggenmast, zodat er straks weer vanaf de toren kan worden gevlagd.

Het onderhoud van de klokken inclusief het bijbehorende mechanisme wordt uitgevoerd door klokkengietersbedrijf Koninklijke Eijsbouts uit Asten. Dit is het enige bedrijf in Europa dat dit kan doen. Het bedrijf zal de kleinere klokken demonteren en in de fabriek reviseren, de grotere klokken blijven hangen en worden ter plaatse nagekeken en gerepareerd. Ook het uurwerk op de toren wordt gedemonteerd.

Dit groot onderhoud wordt tegelijkertijd uitgevoerd met de renovatie en aanpassing van het stadhuis: een uitgelezen moment, nu het pand voorlopig niet als werkplek in gebruik is. Naast het stadhuis zelf en de klokkentoren wordt ook de gevel van het stadhuis aangepakt en de monumentale raadzaal gerestaureerd.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×