Ook dit weekend verwacht LSG weer een vol huis op het Noteboomtoernooi. (Foto: Reanne van Kleef).

Voormalig wereldkampioen schaken Karpov komt naar 80e editie Noteboomtoernooi

Het Leidsch Schaakgenootschap viert dit jaar zijn 125ste verjaardag en dat feestje wordt extra luister bijgezet dit weekend als de 80e editie van het Daniël Noteboomtoernooi wordt gespeeld in gebouw Level achter het Leidse Centraal Station. Het bestuur van de club heeft namelijk niet alleen Jan Timman kunnen strikken maar ook de man tegen wie Timman in de jaren negentig – tevergeefs –  streed om de wereldtitel Anatoli Karpov, de legendarisch Russische schaakgrootmeester.

“We wilden natuurlijk graag iets bijzonders doen in het jaar dat we 125 jaar bestaan en voor de 80e keer het Daniël Noteboomtoernooi organiseren,” vertelt LSG-voorzitter Raoul van Ketel met gepaste trots. “Schaken is een sport die wereldwijd wordt beoefend, maar het is ook een klein wereldje en via via is het ons gelukt contact  te leggen en dankzij wat sponsoren kunnen we hem naar Leiden halen. We noemen het de vierkamp van de oude meesters, een beetje een knipoog naar de schilderkunst. Naast Karpov en Timman komen ook Robert Hübner, een Duitse grootmeester, en Predrag Nikolic, die laatste maakt al jaren deel uit van ons eerste herenteam.”


Sport071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Raoul van Ketel, voorzitter van het Leidsch Schaakgenootschap (LSG).

De afgelopen twee jaar werd LSG landskampioen, dat zit er dit in jubileumjaar niet in. Volgens Raoul van Ketel komt het omdat de verschillen met de andere teams heel klein zijn en de Leidse spelers allemaal net een beetje onder hun niveau spelen. “We hebben het ook niet meer in eigen hand, zelfs al zouden we vanaf nu alle wedstrijden winnen, dan kunnen we alleen nog eerste worden als andere clubs steken laten vallen.”

Maar het lustrum wordt met verve gevierd en volgend jaar is er dan weer een kans om de landstitel terug te pakken. Nieuw talent blijft dan ook altijd welkom. Je kunt natuurlijk dit weekend eens een kijkje gaan nemen in het Fletcher Wellness Hotel op de vijfde verdieping van Level waar het Daniël Noteboomtoernooi wordt gehouden of kijk op de website voor trainingsavonden. “Schaken kun je al heel jong leren. Als je kunt lezen, kun je ook schaken.” Op maandag 2 maart is het exact 125 jaar geleden dat LSG wordt opgericht en dat wordt gevierd met leden en oud-leden op het clubhuis.

Daniël Noteboom
Het Daniël Noteboomtoernooi is vernoemd naar een jonge schaker uit Noordwijk die in 1925 als jongen van 15 jaar lid wilde worden van LSG, dat had toen nog wat voeten in de aarde. Maar Noteboom bleek een natuurtalent en bestormde de schaakwereld. In 1932 werd een longontsteking hem echter fataal. Max Euwe, de enige wereldkampioen die Nederland ooit voortbracht, was vlak voordat Noteboom ziek werd in Londen bij hem waar ze beide deelnamen aan een toernooi. Euwe haalde geld op om het lichaam terug naar Nederland te brengen. Later kocht hij een zilveren beker en vroeg aan LSG om een schaaktoernooi te organiseren onder de naam Daniël Noteboomtoernooi. En die beker wordt nog elk jaar uitgereikt aan de winnaar.

Het Noteboomtoernooi begint op vrijdag 28 februari en duurt tot en met zondag 1 maart. Tot nu toe zijn er 350 inschrijvingen, verdeeld over drie klassen. “Iedereen speelt zes wedstrijden in drie dagen, dat is best pittig”, aldus Van Ketel. Publiek is van harte welkom en de entree is gratis. En er zijn nog een paar schaakborden over, dus inschrijven kan ook nog. Ga daarvoor naar de website van LSG.

 

 

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×