(Foto: Hielco Kuipers).

Bedrijfsafval in centrum van Leiden voortaan duurzaam ingezameld

Leidse centrumondernemers gaan hun afval beter scheiden. Vanaf 1 maart komt het bedrijf InzamelHelden dagelijks aparte afvalstromen ophalen bij horeca en winkels in de binnenstad. Dat gebeurt met een grote elektrische bakfiets. “Geruisloos en emissievrij,” zegt een enthousiaste projectleider Roland Koster van Stichting Duurzame Horeca Leiden en Omstreken. “Daardoor verdwijnen geleidelijk de afvalcontainers uit de openbare ruimte en wordt de stad schoner en mooier.”

De emissievrije inzameling is een pilotproject van Stichting Duurzame Horeca Leiden en Omstreken. De voorbereiding en begeleiding worden bekostigd door de gemeente Leiden en een bijdrage van Centrummanagement. Deze drie partijen zetten vanuit een gezamenlijke stuurgroep de stappen die voor deze nieuwe vorm van inzameling nodig zijn. De inzameling zelf en de verdere verwerking gebeurt door marktpartijen zonder subsidie.

Het afval wordt vanaf komende maand zeven dagen per week opgehaald. Ook krijgen de centrumondernemers hulp bij het scheiden en reduceren van hun afval. Hoewel de tarieven voor restafval in de toekomst zullen stijgen, kunnen zij op deze manier toch op hun afvalkosten besparen. Ook inwoners van de binnenstad hebben baat bij de nieuwe manier van afval inzamelen. De geluids-, verkeers- en uitstootoverlast van inzameling met grote dieselwagens zal geleidelijk verminderen.

Wethouder Yvonne van Delft spreekt van een ‘geweldig initiatief’. “Op deze manier gaan we meer hernieuwbare grondstoffen inzamelen op een duurzame manier. We beginnen met een kleine groep ondernemers in de binnenstad en breiden dat steeds verder uit. Ook maken we met deze elektrische bakfiets een volgende stap met duurzamer vervoer in de binnenstad.”

InzamelHelden werkt voor deze pilot samen met Stichting Duurzame Horeca Leiden en Omstreken die in Leiden die opereert onder de naam Duurzaamuiteten. Het bedrijf heeft in Delft al ervaring met bakfietsinzameling van gescheiden bedrijfsafval. In Leiden fietsen de InzamelHelden naar Industrieterrein De Waard. Bij het bedrijf Van Diemen is een depot ingericht, vanwaar de grondstoffen naar een verwerker gaan. Vanaf maart zal aanvankelijk één bakfiets het gecontracteerde volume aan kunnen. Als meer ondernemers aansluiten, komen er geleidelijk bakfietsen bij.

Duurzaamheid Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×