Burgemeester Liesbeth Bloemen met Commissaris van de Koning Jaap Smit. (Foto: Robbert Beurse).

Veel sollicitanten voor burgemeesterschap Zoeterwoude

Op de vacature van burgemeester van Zoeterwoude hebben 26 kandidaten gereageerd. Commissaris van de Koning in Zuid-Holland, Jaap Smit, verwacht dat de opvolger van burgemeester Liesbeth Bloemen geheel volgens planning op 7 oktober 2020 in functie kan treden.

Smit zal de komende weken referenties van de sollicitanten opvragen en met een aantal van hen in gesprek gaan. Hierna besluit hij wie van de sollicitanten aan de vertrouwenscommissie worden voorgesteld. De commissie, die bestaat uit een afvaardiging van de Zoeterwoudse gemeenteraad, voert vervolgens sollicitatiegesprekken met de geselecteerde kandidaten en bepaalt, met de gemeenteraad, welke twee personen het meeste voldoen aan de vooraf opgestelde profielschets. Deze twee kandidaten worden voordragen aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, waarbij de raad een voorkeur aangeeft voor één van beide kandidaten. In beginsel volgt de minister de aanbeveling van de gemeente, tenzij zich bijzondere omstandigheden voordoen.

De vacature ontstond nadat de huidige burgemeester, Liesbeth Bloemen, in december 2019 aankondigde per 3 oktober 2020 met pensioen te gaan. Nadat Bloemen dit bekend maakte heeft Smit gesproken met de fractievoorzitters van de gemeenteraad en vervolgens de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties geadviseerd om de procedure voor een kroonbenoemde burgemeester op te starten. In goed overleg met de fractievoorzitters zal naar verwachting een nieuwe kroonbenoemde burgemeester op 7 oktober 2020 starten in Zoeterwoude.

Politiek Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×