De vergaderingen zijn zoals altijd via internet te volgen.

Leidse raadcommissie vergadert voor het eerst digitaal

Vanavond vergaderen Leidse gemeenteraadsleden voor het eerst vanuit huis. De raadscommissie Werk en Middelen heeft de primeur om conform de nieuwe noodwet digitaal vergaderen te werken. De vergadering kan door de aard alleen online worden gevolgd. Insprekers moeten hun reacties in elk geval de komende weken op schrift stellen zolang er niet fysiek bijeen gekomen kan worden. Normaal krijgen mensen voor een inspraakreactie vijf minuten spreektijd. Nu adviseert de griffie van de gemeenteraad om één A4-tje tekst aan te houden. “We zien trouwens ook al hele creatieve insprekers die een filmpje insturen”, vertelde raadsgriffier Gerald van Leiden vanmiddag in de uitzending bij Sleutelstad.

Het is overigens de bedoeling dat insprekers na de meivakantie wel weer mondeling hun reacties kunnen geven. Samen met de leverancier van de technischer oplossing voor het digitaal vergaderen wordt gezocht naar een manier om ze ook in beeld te brengen. “Dat is toch anders dan schriftelijk”, weet Van Leiden. “Je wilt ook de emoties zien waarmee iets gezegd wordt.”

Maarten Mulder in gesprek met de Leidse raadsgriffier Gerald van Leiden over het digitaal vergaderen door de gemeenteraad en de raadscommissies.

Over twee weken volgt een nieuwe vuurdoop. Dan wordt de eerste besluitvormende digitale raadsvergadering gehouden. Met name hoe het stemmen gaat verlopen, is nog niet helemaal duidelijk. “Het moet duidelijk zijn wie welke stem uitbrengt en het zou dus zo kunnen zijn dat we alle raadsleden een voor een in beeld moeten brengen voor het uitbrengen van hun stem”, blikt Van Leiden vooruit.

 

 

Leiden Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×