(Archieffoto: Toon van der Poel).

Meteorenzwerm Lyriden en SpaceX satellieten goed zichtbaar

In de nacht van dinsdag op woensdag is een meteorietenzwerm boven ons land waar te nemen. Rond 4.00 uur zijn ze het best waar te nemen. Er zijn dan vermoedelijk tussen de vijf en elf meteoren per uur van deze zwerm te zien in oost – zuidoostelijke richting. Bijna gelijktijdig zijn in zuidwest – oostelijke richting de SpaceX Starline satellieten waarneembaar. Dat is een ’treintje’ satellieten van SpaceX, het ruimtebedrijf van  Tesla-baas Elon Musk.

Volgens sterrenkundige Prof.dr. Simon Portegies Zwart van de Universiteit Leiden en verbonden aan de Leidse Sterrenwacht is de Lyriden geen onderwerp van een wetenschappelijke studie. Portegies verwacht wel een spektakel van zichtbare meteoren. Die worden in de volksmond ook wel vallende sterren genoemd.

In werkelijkheid gaat het niet om sterren die vallen, maar om minuscule stukjes steen en gruis die onder hoge snelheden de aardatmosfeer binnenkomen en op een hoogte van ongeveer honderd kilometer verdampen. Het lichtflitsje dat we zien is met name de lucht om het steentje heen die aan het gloeien gebracht wordt.

Oud meteoren en nieuwe satelieten
De Lyriden is de oudst bekende meteorenzwerm; zeker 2600 jaar geleden werd deze al opgemerkt. Het feit dat de piek van de zwerm nog zo scherp is, heeft vermoedelijk te maken met het feit dat de baan van de zwerm nauwelijks verstoord wordt door planeten. De meteoren zijn afkomstig van de komeet Thatcher en zijn hiermee de sterkste meteorenzwerm die een komeet als bron hebben.

In de nacht van de Lyriden meteoren is ook het treintje van de zestig SpaceX Starlink satellieten van miljardair Elon Musk zichtbaar. Aan de sterrenhemel zijn de satellieten waarneembaar als snel bewegende lichtpuntjes.

Deze satellieten zijn op 18 maart vanaf het Kennedy Space Center in Florida zijn gelanceerd en in een baan om de aarde zijn gebracht. Met in totaal zo’n 12.000 van deze kunstmanen wil Musk een netwerk ontwikkelen voor een nieuwe generatie internet met hoge kwaliteit en lage kosten. De satellieten zijn net als afgelopen nacht ook vanavond weer te zien. Dat is rond middernacht.

Leiden Regio Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×