Jos Agasi in het trappenhuis van Old School waar deze maand zijn audiovisuele installatie Op Touw te zien is. (Foto: Gerry van Bakel).

Kunstinstallatie Op Touw weeft met licht en geluid

Licht, geluid en 6,5 kilometer touw roepen steeds nieuwe beelden op. Je kunt er stadsgezichten met wolkenkrabbers in zien, regen die langs de ramen loopt of een landingsbaan bij nacht. Op Touw, de audiovisuele installatie van Jos Agasi is de hele maand juni te bekijken in galerie annex koffiebar Old School.

Voor de een is een bezoek aan Op Touw een moment van rust en meditatie, bij de ander slaan alle gedachten op hol. Voor Agasi zelf was het een ontdekkingsreis om deze installatie te maken. “Ik heb verschillende materialen uitgetest. De zaal hier in Old School heb ik helemaal verduisterd en toen ben ik gaan uitproberen.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met videokunstenaar Jos Agasi over zijn audiovisuele installatie Op Touw.

Uiteindelijk viel de keus op natuurlijk katoen en werden er 32 klossen afgeleverd. “Ik heb steeds met de hand afgemeten hoe lang de stukken touw moesten zijn”, vertelt Agasi, “dus ze zijn niet allemaal even lang. Katoen rekt altijd een beetje uit. En er zitten pluisjes aan en oneffenheden. Maar dat is juist goed.”

De installatie bestaat uit neerhangende stukken touw, waar licht op geprojecteerd wordt, ondersteund door een minimalistisch muziekstuk dat Agasi ook zelf componeerde. “Beeld en geluid lopen uit fase. De muziek is een minuut langer dan de lichtprojectie, dus bij elke doorloop verschuift er iets, waardoor je er weer iets anders in kunt zien. Ik vind het goed om te horen dat iedereen het anders ervaart. Ik wil mensen niets opleggen.”

Deze maand in Old School galerie annex koffiebar aan Pieterskerkhof een installatie van kunstenaar Jos Agasi #aanrader #museumwaardig #lichtinstallatie #kunstinLeiden #audiovisueleinstallatie

Geplaatst door Gerry van Bakel op Zondag 7 juni 2020

 

De zaal is verduisterd, de achterwand en de vloer zijn bekleed met absorberend zwart doek om de focus zoveel mogelijk op de projectie te leggen. Twee gordijnen bij de ingang van de zaal houden het licht buiten. Wie binnenkomt moet even wennen aan de duisternis. Omdat de installatie fragiel is, mag je alleen van een kant het werk bekijken en vooral niets aanraken. “Ik zou het eigenlijk wel mooi vinden als mensen er omheen zouden kunnen lopen. Of dwars er doorheen. Maar dat gaat niet. Misschien bij een volgende versie.”

Op Touw is de hele maand juni te zien in de bovenzaal van Old School, Pieterskerkhof 4a, Leiden. De galerie en koffiebar is vrijdag, zaterdag en zondag van 11.00 tot 18.00 uur open.

 

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×