Het sportontbijt bij het Leonardo College. (Foto's: Reanne van Kleef).

Topsporters inspireren op Leonardo College: 'Ik heb nog nooit zoveel medailles gezien, echt cool!'

“Zit de gymzaal nog steeds hier om de hoek?”, vraagt Olympisch zilveren medaillewinnares Femke Dekker aan de brugklassers van het Leonardo College. Volmondig wordt er geantwoord met ‘ja!’. De leerlingen hangen aan de lippen van de voormalig toproeister, die ook nog eens op dezelfde school heeft gezeten.

Dat is ook precies het doel van de organisatoren van het sportontbijt, dat woensdag wordt gehouden op de middelbare school aan de Noahstraat. In plaats van de gymnastiekuren krijgen de brugklassers een gezond ontbijt en vier Leidse voormalig topsporters om ze te inspireren voorgeschoteld. Het is onderdeel van de Nationale Sportweek die het thema ‘Sport doet iets met je’ heeft.

De inspirators van dienst zijn in dit geval Anita Blangé (basketbal), Iefke van Belkum (waterpolo), Ronald Florijn en Femke Dekker (beiden roeien). Samen goed voor zeven Olympische Spelen, drie gouden en een zilveren olympische medaille en een berg andere topsportprestaties.

Voor veel leerlingen is het ‘echt cool’ om al die olympische medailles te zien en de sporters te kunnen spreken. Ook de tips worden zeer gewaardeerd. “Ik heb geleerd dat sporten goed voor je is, maar wel dat je daarbij gezond moet eten en genoeg moet slapen. Alleen dan wordt je sterker. En je kan er ook nog eens beter door leren”, legt een leerling uit.

Hij verwijst naar een vraag die Ronald Florijn stelde of sporten goed of slecht voor je is. Florijn: “In principe word je van sporten eerst slechter. Je hebt minder energie. Maar als je goed voor jezelf zorgt dan wordt je daarna weer een stukje beter dan je ervoor was. Dat geldt ook voor de hersenen. Daar staan we niet altijd bij stil, maar sporten en gezond leven heeft ook invloed op de leerprestaties.”

Meer tips van de sporters zijn te horen in de audioreportage.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×