In het Huigpark wordt al gewerkt aan een van de kunstwerken. (Foto's: Chris de Waard).

Tijdelijke kunstwerken op zes plekken in Singelpark

‘Vrijheid en begrenzing’ is het thema van zes moderne kunstwerken die de komende weken in het Singelpark worden geplaatst. Ze blijven er drie jaar staan. De stichting Vrienden van het Singelpark heeft voor deze eerste beeldententoonstelling de samenwerking gezocht met curator Sandra Spijkerman. Deze tentoonstellingsmaker nam Leiden als ‘bolwerk van vrijheid’ als uitgangspunt voor de buitenexpositie die de naam ‘Welkom in Leiden‘ krijgt.

De kunstwerken refereren volgens de samensteller allemaal op hun eigen manier aan het beschermen en verdedigen van de vrijheid in Leiden. De singels met hun bolwerken vormden immers vanaf de zeventiende eeuw de verdedigingslinie van de stad. Voor de beelden zijn vier verschillende kunstenaars en kunstenaarscollectieven gevraagd om een ontwerp te maken. In twee gevallen gaat het om bestaand werk dat de parkvrienden in bruikleen krijgen.

Tussenin
De Rotterdamse kunstenaarsgroep Observatorium is als enige al druk bezig met het neerzetten van hun monumentale kunstwerk. Het gaat om ‘Tussenin’ dat in het Huigpark wordt opgebouwd. Het ontwerp omvat een langwerpige tuin, dwars op het wandelpad, met knalgele zitbanken en poorten. “Ze moesten daar nu al beginnen, omdat het gras in de tuin moet worden aangeplant voordat het te koud wordt,” vertelt Mirjam Hoekman namens de werkgroep ‘Kunst in het Singelpark’.

Folly
Vier andere kunstwerken worden later deze maand op hun plek gezet. In het Plantsoen komt The Folly. Een wachttoren van kunstenaar Harold de Bree die daarvoor inspiratie opdeed in Duitsland. De Leidse wachttoren is een vereenvoudigde versie van een DDR-wachttoren zoals ze langs de Berlijnse muur stonden.

Border Remover
Het Russische kunstenaarsechtpaar Marta Volkova en Slava Shevelenko, dat overigens al zo’n dertig jaar in Nederland woont,  maakt speciaal voor het Singelpark ‘Border Remover’. Het verbeeldt een apparaat om de toeschouwer van de ‘innerlijke grenzen te bevrijden’. Het krijgt een plekje in het Rembrandtpark.

Paalzitter
Naast de Rijnsburgerbrug, tegenover Museum Volkenkunde, verrijst binnenkort ‘De Paalzitter’ van de Spaanse installatiekunstenaar Fernando Sánchez Castillo. De man op de paal is een van de twee bestaande werken. Het gaat over de Afrikaanse jongemannen die in de Spaanse enclave Melilla in Marokko in de hoge palen klimmen en zo over de metershoge hekken heen kijken naar Europa dat zo dichtbij is en voor hen toch zo onbereikbaar.

Cage
De sculptuur ‘Cage’ van Joep van Lieshout is het tweede reeds bestaande kunstwerk dat deel gaat uitmaken van de expositie. De metalen vervormde kooi symboliseert een veilig toevluchtsoord dat onmiskenbaar van buitenaf is aangevallen. Het krijgt een plekje bij de Plantage.

Community art
Het zesde kunstwerk is nog niet te zien als de buitententoonstelling ‘Welkom in Leiden’ op 30 oktober wordt geopend. Het gaat hierbij om een participatiekunstwerk dat in de zomer van 2021 gestalte moet krijgen. Sara Vrugt kreeg de ontwerpopdracht en trekt komende zomer drie maanden met een soort karavaan door de verschillende parkdelen, waarbij ze samen met het publiek aan de slag gaat.

Advertentie

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×