Het hoofdgebouw van Hogeschool Leiden (Foto: Frank Steenkamp)

Hogeschool telt 27 coronagevallen, maar geen sprake van cluster

De Hogeschool Leiden kampt met flink wat besmettingen onder personeel en studenten. Het zou gaan om 27 actieve gevallen. Maar volgens de school gaat het niet om samenhangende clusters. “Mensen lijken vooral in de privésfeer besmet geraakt”, zegt een woordvoerder.

De school telt zo’n 12.500 studenten en 1.300 personeelsleden. En met een zelfde besmettingsgraad als de stad Leiden waren er bij de hogeschool zo’n dertig nieuwe gevallen te verwachten. Zo bezien is er dus niets bijzonders aan de hand.

Geruchten
De laatste dagen was er het gerucht dat het bij Hogeschool Leiden om nog meer besmettingen zou gaan. Vooral de sociale faculteit zou flink getroffen zijn, met in twee weken tijd meer dan vijftig gevallen. Maar woordvoerder Mischa van Vlier spreekt deze berichten tegen. “We hebben wekelijks contact met de GGD. Die ziet geen samenhang tussen de besmettingen. Het gaat ook om studenten uit verschillende jaren”.

De gezondheidsdienst zelf kan geen commentaar geven, want de vaste regel is daar dat ze niet communiceert over besmettingen bij concrete bedrijven en organisaties – tenzij dit noodzakelijk is voor de volksgezondheid. Dat laatste kan het geval zijn als bijvoorbeeld gasten van een café gewaarschuwd moeten worden.

Mondkapjes
Sinds maart heeft de hogeschool verreweg het meeste onderwijs online verzorgd. Maar na de zomer is er hard aan gewerkt om weer ‘fysiek’ onderwijs te leveren. Dat gold voor stages en practica, maar ook voor sommige colleges en werkgroepen. Om genoeg afstand te kunnen houden, werden veel extra ruimtes buiten de hogeschool gehuurd, tot het conferentieoord Oud Poelgeest aan toe.

Om de kans op besmettingen binnen het onderwijs nog verder te verkleinen, heeft de school afgelopen week een nieuwe maatregel genomen. Iedereen wordt binnen de onderwijsgebouwen geacht mondkapjes te dragen, totdat men op zijn plaats zit in de lesruimtes. De minister vond zo’n richtlijn niet nodig voor het hoger onderwijs, maar de hogescholen in de Randstad hebben daar samen wel toe besloten.

Dit bericht past binnen het project “De coronamarathon”, dat wordt ondersteund door het Leids Mediafonds

Leiden Onderwijs Coronacrisis De virus-estafette


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×