Er worden regelmatig stapels karton naast een volle papierbak gezet. (Foto: Chris de Waard).

VVD wil oplossing voor overvolle papierbakken

Iedereen weet hoe irritant het is als je met een volle bak oud papier naar de centrale container bent gelopen en er daar achter komt dat hij overvol zit. Wat doe je dan? Neem je het mee terug naar huis? Of zet je het naast de container? VVD-raadslid Tom Leest vindt dat het zo ver überhaupt niet moet komen en vraagt aan de wethouder wat er aan gedaan kan worden.

Allereerst wil Leest weten van het stadsbestuur wat er is gebeurd met de 604 meldingen over volle papiercontainers van de afgelopen twee jaar. “Bewoners geven aan dat het melden hiervan meestal geen resultaat oplevert.” Ook wil de VVD weten waarom het om dit ‘indrukwekkend hoge aantal’ gaat en of er wel voldoende locaties zijn waar je je papier kunt wegbrengen.


Nieuws071-presentator Jaap van Sandijk in gesprek met raadslid Tom Leest van de VVD

Uit eerdere vragen aan het stadsbestuur is duidelijk geworden dat het vooral rond de Klikspaanweg, het Kolffpad, het Levendaal, de Sint Jorissteeg, de Wassenaarseweg en de Volmolengracht vaak mis is. “Het ontbreekt echter aan een effectieve aanpak”, constateert Leest. Als papiercontainers telkens vol zitten, worden bewoners niet echt gestimuleerd om hun oud papier naar zo’n container te brengen, meent hij. “Dat past niet echt bij de duurzaamheidsambities van dit college.”

Ondanks dat een deel van de huishoudens in Leiden straks een blauwe kliko krijgt om papier in te doen, wil Leest dat het stadsbestuur nu in actie komt. Hij wil dat er sneller wordt gereageerd op meldingen van een volle papierbak en dat er zo nodig extra papierbakken worden toegevoegd. De gemeente heeft eerder laten weten te experimenteren met het wegen van papiercontainers tijdens het legen ervan. Op die manier moet sneller duidelijk worden welke containers stelselmatig te vol zitten.

Het stadsbestuur heeft zes weken de tijd om op de schriftelijke vragen van de VVD te antwoorden en te laten weten welke oplossingen er voor de hand liggen.

Duurzaamheid Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×