Vrijwilligers hebben duizenden biologische bollen geplant bij Kasteel Duivenvoorde. (Foto: PR).

Duizenden bollen voor bijen bij kasteel Duivenvoorde

Een groep vrijwilligers heeft afgelopen zaterdag meer dan 7.500 biologische bollen geplant langs de hele oprijlaan van kasteel Duivenvoorde in Voorschoten. “Dat wordt flink aanpoten”, grapte een van de deelnemers vooraf. Het initiatief kwam van ‘Voorschoten voor de Bijen’ die hiervoor 1.500 euro had gekregen van Fonds1818. De leverancier van de bollen, JUB Holland, voegde daar nog eens voor 500 euro aan extra bollen aan toe.

Voorschoten voor de Bijen wil met de actie de biodiversiteit verbeteren. “Bollen leveren vanaf het vroege voorjaar broodnodig voedsel voor de eerste wilde bijen en hommels”, zegt Ingrid Kriens over de actie. “We hebben daarbij voor biologische bollen gekozen, omdat daarbij geen bestrijdingsmiddelen tegen schimmel worden gebruikt. Dat komt dan weer in het stuifmeel van de bloemen terecht en dat is giftig is voor bijen.” Bij de bollen voor bijen die zijn geplant gaat het om stinzenbollen die zelf vermeerderend zijn. “Daardoor ontstaat er in de toekomst een tapijt van bloemen langs de oprijlaan.”

Er zijn vijftien verschillende soorten bollen de grond ingegaan. “Daardoor staat er het hele jaar wat is bloei staat. Dat begint al in januari met de winterakoniet, sneeuwklokjes, krokussen en sneeuwroem.”

De actie werd gezamenlijk uitgevoerd met vrijwilligers van landgoed Duivenvoorde en het IVN. Boswachter Dick de Vlieger toont zich na afloop ook tevreden: “Het was zeer geslaagd en ik dank alle vrijwilligers van harte voor hun inzet.” Voor die vrijwilligers was de activiteit een welkom uitje in coronatijd, waarin ook de educatieve activiteiten van het IVN grotendeels stil liggen. Wie mee wil werken of  ideeën heeft voor het verbeteren van de biodiversiteit kan zich melden bij Voorschoten voor de Bijen via ingrid.kriens@tiscalimail.nl.

Duurzaamheid Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×