(Foto's: Emile van Aelst).

FC Kip en FC Sambal Goreng Boontjes vullen voetbalvelden bij Lugdunum tijdens coronastop

Weer of geen weer, zaterdag blijft voor de jeugd van Lugdunum de mooiste dag van de week. Zelfs tijdens de ‘coronastop’. Alle sportcompetities liggen al weken stil, maar in de Kikkerpolder wordt er gewoon gevoetbald. De jeugdtrainers kwamen bij het horen van de nieuwe maatregelen in oktober meteen in actie en inmiddels is de vierde ronde van de interne jeugdcompetitie achter de rug.

In twee leeftijdsgroepen zijn mixteams samengesteld. In totaal doen er tien teams mee en staan er iedere zaterdag zo’n negentig jeugdleden op het veld. “Dit is nu de vierde van de vijf zaterdagen en het gaat helemaal super”, vertelt trainster en organisator Lindy Spies. “Ze vinden het allemaal heel leuk. Iedereen is positief en ze willen gewoon lekker voetballen”, vult Koos Spies aan. Ook hij is jeugdtrainer en organisator van de coronacompetitie. “Het is gewoon hartstikke leuk, ook voor ons.”

De kantine is nog steeds gesloten en publiek niet toegestaan. Toch wordt er elke zaterdag een feestje van gemaakt. In de pauze worden limonade en broodjes uitgedeeld door de vrijwilligers, er worden wedstrijden gespeeld en natuurlijk is er ook een penaltybokaal. Het geheel wordt gefinancierd door de club zelf. Deels vanuit de ‘Club van 100′, maar voor het grootste gedeelte door de opbrengsten van de Kikkerbingo’s die voor corona maandelijks door Lindy werden georganiseerd. “Daar doe ik het allemaal voor, om de jeugd toch de leuke dingen te laten beleven. En we krijgen natuurlijk heel veel hulp van de vrijwilligers en de trainers.”

FC Sambal Goreng Boontjes
Koos is voor de gelegenheid ook omgeschoold tot omroeper. Extra leuk met alle gekke namen die er zijn bedacht. Wat zijn favoriete teamnaam is? “Ja dat is toch die van mijn eigen team. Samen met trainer Jan, dus team Jako.” Lindy: “Nee FC Kip! Dat is dan weer mijn team.” Maar samen zijn ze het er over eens dat de allermooiste naam toch echt die van FC Sambal Goreng Boontjes is. Koos: “Er zitten echt leuke namen bij. En dat zegt ook wel weer iets over de beleving van de trainers en de vrijwilligers die allemaal meedoen. De laatste jaren hebben we bij Lugdunum een hele leuke groep met ouders en trainers die heel veel voor de jongeren over hebben en dat werpt z’n vruchten af.”

De interne jeugdcompetitie bij Lugdunum is goed bevallen bij zowel de kinderen als de trainers. Zo goed dat het wellicht ook in de competitieloze periodes ná corona een vervolg krijgt. Het initiatief is ook bij buurverenigingen opgevallen, want steeds meer clubs in de Leidse regio beginnen nu hun eigen competitie. “Ja dat hebben we gehoord! Maar wij waren wel de eerste hoor”, zegt Lindy trots. “Heel leuk dat ze het overnemen. Jeugd moet je gewoon lekker laten voetballen en gelukkig is dat mogelijk op deze manier.”

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×