Stefan Ruiter in de studio van Sleutelstad. (Foto: IJsbrand Terpstra).

Leidse student Stefan Ruiter in bestuur CDJA

De Leidse Stefan Ruiter is sinds dit weekend secretaris van de landelijke jongerenafdeling van het CDA; het CDJA. De 22-jarige student Politicologie was het afgelopen jaar al voorzitter van de Leidse afdeling van de politieke jongerenvereniging. “Dat was een mooi opstapje naar het landelijke werk”, zegt Ruiter in Politiek071.

De boerenzoon en oud-leerling van het Almere College groeide op in de gemeente Dronten en woont tegenwoordig in Leiden. Hij studeert Politicologie aan de Universiteit Leiden. Voor Ruiter wordt het een speciaal bestuursjaar, aangezien er op 17 maart 2021 landelijke verkiezingen zijn. “We zijn al lang bezig met het verkiezingsprogramma van de moederpartij. Op die manier proberen we wel mee te bepalen wat er gaat gebeuren.”


Politiek071-presentator IJsbrand Terpstra in gesprek met CDJA-secretaris Stefan Ruiter

De jongerentak van het CDA vaart in principe een eigen koers, zegt Ruiter. “We zijn gelieerd aan de partij, maar wel onafhankelijk. We proberen wel betrokken te zijn en constructief mee te denken met de partij.” Dat blijkt bijvoorbeeld uit het voorstel waar de jongeren aan werken voor het partijcongres in december. Ze willen dan voor elkaar krijgen dat er in het verkiezingsprogramma wordt opgenomen dat er compensatie komt voor jongeren die ‘hebben geleden onder het leenstelsel voor studenten’.

Of Ruiter met ambities heeft om actief te blijven in de landelijke politiek, weet hij nog niet. “Die vraag krijg ik natuurlijk vaker, maar ik kan er eerlijk over zijn: voor mij is het nu een hobby om bezig te zijn met politiek. Ik ga dit een jaartje doen en dan zie ik wel hoe het loopt.” Hij denkt wel dat hij uiteindelijk hoe dan ook een functie in het openbaar bestuur zal krijgen, niet in de laatste plaats vanwege zijn studie Politicologie.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×