Kinderen halen jaarlijks kerstbomen op voor een kleine vergoeding. (Archieffoto: Maaike Lek).

Waar kun je dit jaar terecht met je kerstboom?

De kerstdagen zijn voorbij en dus rijst de vraag: wat doen we met de kerstboom? Het inleveren van de oude boom gaat dit jaar door de coronamaatregelen in de meeste gemeenten net even iets anders dan in voorgaande jaren, maar niemand hoeft achter te blijven met een dorre boom.

In Leiden worden de bomen zoals elk jaar per wijk op een aparte dag opgehaald, weet mediapartner Omroep West. Op die dag kunnen de bomen langs de straat worden gelegd. Op 4 januari zijn als eerste de Merenwijk, Noorderkwartier, De Kooi, Zeeheldenbuurt en Groenoord aan de beurt. Mensen die eerder of later van hun boom af willen, kunnen hun kerstboom inleveren bij de milieustraat.

In Leiderdorp kunnen kinderen de bomen op 13 januari komen inleveren. Per boom krijgen zij dan direct 50 cent. Als kinderen meer dan twintig bomen hebben verzameld, kunnen ze een afspraak maken met de gemeente. Die rijden dan langs met de grofvuilwagen. Ook aan de coronamaatregelen is gedacht: het geld komt via een bakje waaruit de kinderen zelf de munten kunnen pakken.

Voor kinderen in Oegstgeest staat er dit jaar weer een loterij op het programma. Onder de naam ‘lockdown kerstboom challenge’ krijgen kinderen voor elke ingeleverde boom een lot voor de loterij. De bomen kunnen op woensdag 30 december en donderdag 7 januari op verschillende plekken in het dorp worden ingeleverd. In totaal gaat de gemeente 23 cadeaubonnen van een speelgoedketen verloten.

De gemeente Voorschoten gaat de kerstbomen vanaf 6 januari ophalen. Wel wordt aan iedereen gevraagd om de spijkers uit de boom te halen. Er is geen vaste planning voor het ophalen van de bomen. Je kunt de boom buiten zetten wanneer je wilt en de gemeente haalt de boom zo snel mogelijk weg.

De gemeente Zoeterwoude gaat de inzameling van de kerstbomen dit jaar niet aanpassen. ‘De inzameling is in de buitenlucht en daarom kunnen we dit gewoon doen zoals altijd’, zo laat een woordvoerder van de gemeente weten. Dat betekent dat er ook voor Zoeterwoudse kinderen dit jaar weer een loterij op het programma staat.

Leiden Leiderdorp Oegstgeest Regio Voorschoten Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×