Twee initiatiefnemers van 'Samen Gezond Zoeterwoude'. (Foto: Robbert Beurse).

Zoeterwoude wil gezondste gemeente van Zuid-Holland worden

De gezondheid van inwoners van Zoeterwoude krijgt de komende tijd extra aandacht. De gemeente werkt aan een leefstijlakkoord waarin de randvoorwaarden voor een gezond leven worden geschept. Tegelijkertijd startten vijf maatschappelijke ondernemers onlangs het gezondheidsplatform ‘Samen Gezond Zoeterwoude’. Beide initiatieven moeten ervoor zorgen dat Zoeterwoude de gezondste gemeente van Zuid-Holland wordt.

Connie van der Post, Evelyn Kessels, Kitty van Leeuwen, Marianne Koek en Pieternet van der Poel kwamen op het idee van het gezondheidsplatform na een avondje brainstormen. “We hebben allemaal een bedrijf in Zoeterwoude en proberen mensen gezonder te maken. Op een avond gingen we met elkaar in gesprek over hoe we onze krachten konden bundelen”, vertelt Kessels. Na de sessie ontstonden de eerste plannen die uiteindelijke leidden tot de oprichting van Samen Gezond Zoeterwoude: een Facebookpagina waar Zoeterwoudenaren samen aan hun gezondheid werken.


Robbert Beurse in gesprek met burgemeester Fred van Trigt over gezondheid in Zoeterwoude

Burgemeester Fred van Trigt is enthousiast over de oprichting van Samen Gezond Zoeterwoude. “Ik heb een achtergrond in de lichamelijke opvoeding. Gezondheid spreekt mij enorm aan. Dit vind ik dan ook een geweldig initiatief. Het past bovendien bij onze doelen voor een gezonde leefstijl”, vertelt hij.

Van Trigt vindt niet dat ondernemers met hun actie een probleem in het welzijnswerk van de gemeente opvullen. “Zeker niet. Het sociaal domein is goed georganiseerd in Zoeterwoude. Maar dat is bedoeld voor inwoners die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Dit initiatief is veel breder, het is er voor iedereen.”

Dat de ondernemers met Samen Gezond Zoeterwoude meer dan een commercieel doel nastreven kan de burgemeester waarderen: “Ze doen dit niet alleen om hun eigen bedrijven te stimuleren. Ze trekken het breder, nemen vrijwillige activiteiten mee en weten veel mensen aan zich te binden. Dat vind ik erg goed.”

Leefstijlakkoord
In navolging van het landelijke preventieakkoord waarin afspraken staan om de leefstijl van Nederlanders te bevorderen, werkt de gemeente Zoeterwoude momenteel aan een leefstijlakkoord. Voormalig sportformateur Jorit Smit, die in Zoeterwoude tot een sportakkoord kwam, is gevraagd om het leefstijlakkoord op te stellen. “Hierin bundelen verschillende partijen hun krachten om er samen voor te zorgen dat de inwoners van Zoeterwoude prettiger, langer en gezonder leven”, zegt Van Trigt. Volgens de Zoeterwoudse burgemeester mag een initiatief als Samen Gezond Zoeterwoude niet ontbreken in dit akkoord. “De eerste gesprekken zijn inmiddels geweest”, onthult hij.

Verbinders
De ondernemers achter Samen Gezond Zoeterwoude noemen zichzelf verbinders. “We knopen onze netwerken aan elkaar zodat we de positieve gezondheid van alle inwoners van Zoeterwoude kunnen verbeteren”, legt initiatiefneemster en homeopaat Van der Post uit.

De Facebookpagina van Samen Gezond Zoeterwoude biedt niet alleen de eigen diensten van de initiatiefnemers. Om een zo breed mogelijk aanbod te bieden, werd de samenwerking gezocht met onder andere welzijnsorganisaties, gemeente, reguliere gezondheidszorg, onderwijs- en sportaanbieders in Zoeterwoude.

Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×