Volgens wethouder Dirkse vallen de problemen na een jaar corona bij de Leidse sportclubs relatief mee.

Sportwethouder: 'Weinig signalen over problemen bij clubs'

Onderzoek onder ongeveer de helft van de Leidse sportclubs heeft uitgewezen dat de meeste clubs het nog aardig kunnen rooien. Dat meldde wethouder Paul Dirkse (sport) tijdens de vergadering van de raadscommissie Onderwijs en Samenleving naar aanleiding van vragen van PvdA-raadslid Martijn Otten.

Otten maakt zich zorgen nu de coronacrisis al een jaar duurt en de sportverenigingen stil liggen. “Zijn er signalen van verenigingen die in de problemen zijn gekomen of die bijvoorbeeld te maken krijgen met een terugloop in het aantal leden,” zo wilde hij graag weten. Dat is volgens Dirkse dus niet het geval: “We houden de vinger aan de pols en werken goed samen via Sportstad Leiden. Dat is iets goeds dat corona heeft gebracht. Dat blijft ook.”

De gemeente is de clubs afgelopen jaar tegemoet gekomen door huur van accommodaties deels kwijt te schelden en bij sportverenigingen die schulden hebben bij de gemeente is de betalingsregeling tijdelijk opgeschort. Via Sportstad Leiden is onderzoek gedaan onder de helft van alle clubs. “Verenigingen hebben het lastig, maar kunnen het nog aardig rooien. En ze hebben een vrij trouwe achterban, waardoor eigenlijk geen terugloop in het aantal leden is te zien”, zei Dirkse. “En we blijven op verschillende manieren in contact met ze. Zo is er komende vrijdag bijvoorbeeld een sportquiz voor de verenigingen.”

De komende weken moet ook duidelijk worden hoe de buitensportverenigingen voor een nieuwe periode gecompenseerd gaan worden voor de huur van de accommodaties. Dirkse: “De tweede compensatieregeling van rijk is net bekend geworden. De TVS. Ik word helemaal gek van al die afkortingen. Ik weet niet eens meer waar het voor staat. Maar het betekent in ieder geval dat er gecompenseerd kan worden bij buitensporten. Die huren per seizoen.” Binnensportverenigingen hebben volgens Dirkse geen probleem met zaalhuur, want die betalen voor de uren dat ze een zaal gebruiken. “En die verenigingen hebben gewoon hun reserveringen ingetrokken.”

Over leden die hun contributie terug willen ontvangen, heeft de gemeente ook nog geen signalen. “Maar als het langer gaat duren, kan je erop wachten dat die vraag wel komt”, denkt Dirkse. “En de clubs betalen op hun beurt natuurlijk ook weer aan hun bonden. Het zou niet gek zijn als die ook iets deden. Met z’n allen helpen we de clubs er dan wel doorheen.”

Leiden Politiek Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×