PvdD-fractievoorzitter Martine van Schaik voert actie tegen Zwarte Piet. (Foto: IJsbrand Terpstra).

Nog voor Pasen actie om Zwarte Piet uit het straatbeeld te weren

Waar Geert Wilders hem een positie aan wil bieden als minister, worden in Leiden juist de handen ineengeslagen om hem voorgoed uit het straatbeeld te verbannen: Zwarte Piet. Het Sinterklaasfeest is nog vele maanden weg, maar de Partij voor de Dieren (PvdD) heeft nu al een motie ingediend waarin ze de gemeente vragen om krachtig stelling te nemen tegen de figuur. Zij worden hierbij gesteund door GroenLinks, PvdA en SP.

De PvdD reageert hiermee op oproepen van No More Blackface Leiden en Afro Leiden. Dat deze motie vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen ter sprake komt, is volgens PvdD-fractievoorzitter Martine van Schaik puur toeval. “Het is best wel vroeg, maar wat ons betreft is dit een heel goed moment om het aan de orde te stellen”, zegt ze.

“Het debat is best wel verhit, over Sinterklaas en hoe je dat nou precies moet vieren. En door het op dit moment te doen hopen we dat die echte verhitte discussie en polarisatie er nog niet in zit. Dus dat mensen met iets meer afstand naar het vraagstuk kunnen kijken.”


Verslaggever Anne Vorwald in gesprek met PvdD-fractievoorzitter Martine van Schaik

Rode lippen en kroespruiken
“De gemeente heeft zich al voorgenomen dat Zwarte Piet geen plaats meer heeft in Leiden. Maar ook in de optocht met alleen roetveegpieten zagen we nog steeds dingen misgaan”, zegt Van Schaik. Hierbij ging het bijvoorbeeld om rode lippen, gouden oorringen en kroespruiken. “Dat heb je helemaal niet nodig voor een leuk feest, en dat kan nog steeds onnodig kwetsend of discriminerend overkomen.”

Ook waren er in kleine attributen nog klassieke voorkomens van Zwarte Piet te zien, zoals in de aankleding van het door de gemeente georganiseerde Huis van Sinterklaas. “Als je echt vindt dat Zwarte Piet een racistische figuur is, wil je dat ook niet meer in kleine dingen terugzien.”

Empathie
Met de motie wil de PvdD drie dingen bereiken: de gemeente moet stevig stelling innemen tegen Zwarte Piet, de figuur moet uit alle door de gemeente beheerde festiviteiten verdwijnen en mensen die de figuur in de openbare ruimte vertonen, moeten hierop worden aangesproken.

Dit derde punt kan nog best lastig worden: uit de peiling van I&O Research bleek dat het aandeel van mensen dat de figuur van Zwarte Piet in de traditionele vorm wil behouden weliswaar afneemt, maar in 2020 alsnog 39% van de Nederlandse samenleving beslaat. Geen verwaarloosbaar aandeel dus. “Zwarte Piet is niet verboden, dus we moeten echt een beroep doen op de empathie van mensen”, zegt Van Schaik. “Ik denk dat dat heel goed kan door mensen vriendelijk aan te spreken.”

De motie wordt donderdag 11 maart besproken in de commissie, die is online live te volgen. Met de drie ondersteunende partijen heeft de motie al achttien zetels binnen, er zijn er nog twee nodig voor een meerderheid. Van Schaik heeft goede hoop dat de motie het in de stemming gaat redden. “Ik denk dat heel veel mensen in de raad zich ervan bewust zijn dat Zwarte Piet een figuur is van het verleden waar we mee moeten breken.”

Advertentie

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×