Leidse studenten Journalistiek factchecken politici

Nieuwscheckers, het factcheckprogramma van de Universiteit Leiden, werkt tijdens de verkiezingen samen met het landelijke factcheckprogramma Pointer. Drie dagen zetten studenten zich in om onjuiste informatie van politici op te sporen en recht te zetten, vertelt universitair docent Alexander Pleijter. “Je wil dat mensen die naar de stembus gaan de juiste informatie krijgen.”

Politici sturen een hoop informatie de wereld in, zeker rond de verkiezingen. Deze informatie is niet altijd volledig kloppend, wat negatief kan werken als dit niet rechtgezet wordt. Factcheckers sporen mogelijke onjuistheden op en zoeken tot op de bodem uit hoe de zaak in elkaar zit.

Nieuwscheckers
Onder de Masterstudenten Journalistiek van de Universiteit Leiden zijn ook een aantal fervente factcheckers te vinden. Via het factcheckprogramma van de universiteit, Nieuwscheckers, zullen zij de komende verkiezingsdagen de handen ineenslaan met landelijk factcheckprogramma Pointer.

Het project vindt grotendeels online plaats. “Studenten hebben vaak nog wat minder ervaring, dus wij controleren alles zoveel mogelijk. Je wil voorkomen dat je nota bene een factcheck publiceert, en dat daar dan nog een fout inzit.”


Verslaggever IJsbrand Terpstra in gesprek met docent Alexander Pleijter en student Thomas van den Elshout.

Kwade opzet
Het verspreiden van verkeerde informatie door een politicus komt niet altijd vanuit kwade opzet. “Ik heb de indruk dat in Nederland politici vaker iets foutiefs zeggen omdat ze een foutje maken, dan dat ze het echt heel doelbewust doen”, zegt Alexander Pleijter, universitair docent en coördinator van Nieuwscheckers.

“Maar ik denk dat dat in principe niet uitmaakt om het recht te zetten, het belang is even groot”, zegt hij. “Je wil dat mensen die naar de stembus gaan de juiste informatie krijgen, dus het moet gecheckt worden.”

Satisfying
Thomas van den Elshout is Masterstudent Journalistiek aan de Universiteit Leiden. Hij heeft zich eerder ingezet voor Nieuwscheckers en gaat deze week als factchecker aan de slag voor Pointer.

“Het is heel satisfying als je van een onwaarheid keihard kunt bewijzen dat iets niet klopt. En bovendien is het heel belangrijk om te zorgen dat iedereen goed geïnformeerd blijft. Daar kunnen wij als journalisten een grote rol in spelen.”

Verschillende wegen
Thomas beschrijft dat hij altijd eerst kijkt naar waar de bewering vandaan komt. “Als de politicus daar gewoon een geweldig wetenschappelijk rapport van heeft liggen, dan ben je snel klaar. En als dat niet zo is, dan moet je dus zelf aan de slag.”

“Je hebt heel veel wegen om tot een factcheck te komen”, vertelt Thomas. “Het is belangrijk dat je er zoveel mogelijk van bewandelt.”

De factchecks van de Leidse Nieuwscheckers zijn deze week te volgen via de kanalen van Pointer van KRO-NCRV. Lezers kunnen ook tips insturen van checkwaardige uitingen via factcheckpointer@kro-ncrv.nl.

Leiden Nieuws Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×