Raadslid Rembrandt Rowaan (GroenLinks) maakt zich zorgen. (Foto: Sleutelstad).

Leidse politiek maakt zich zorgen: wachttijd jeugd-GGZ nog steeds niet verbeterd

Jongeren die behoefte hebben aan geestelijke gezondheidszorg staan soms tot wel een jaar op de wachtlijst. Leidse politieke partijen vroegen al een half jaar geleden in meerderheid aandacht voor dit probleem, maar de initiatiefnemers van het voorstel zijn niet tevreden met de actie die tot nu toe is ondernomen.

Het is al zes maanden geleden dat de motie om het probleem van lange wachttijden in de jeugd-GGZ te verbeteren door de Leidse gemeenteraad met een grote meerderheid werd aangenomen, maar de indieners GroenLinks, PvdA, SP en Partij Sleutelstad zijn niet tevreden met de uitvoering. Daarom hebben zij de kwestie opnieuw op de agenda gezet voor bespreking in de raadscommissie van dinsdagavond. “Op een gegeven moment is die wachtlijst zo groot, dat het echt niet meer houdbaar is”, zegt raadslid Rembrandt Rowaan (GroenLinks). “Voor de mensen die het zwaarst hulp nodig hebben, moeten we zorgen dat dat geen jaar hoeft te duren.”

Zwaarste jeugdhulp eerst
Kinderen en jongeren met psychische problemen kunnen behandeld worden bij de jeugd-GGZ, maar de wachttijden zijn vaak lang. “Het gaat om allerlei typen jeugdzorg, ook lichte vragen zoals moeite met sociaal contact maken”, vertelt Rowaan. “Maar ook echt hele zware dingen als anorexia, depressie of suïcidale klachten.”

GroenLinks vindt dat de focus moet liggen op de gevallen in de zwaarste jeugdhulp. “Dat gaat soms om hele jongere kinderen met hele zware gedragsproblematiek, zoals zichzelf pijn doen. Daar is gewoon hulp voor nodig, dan kun je niet een jaar lang wachten.”

1,7 miljard tekort
Landelijk is er op het gebied van de jeugd-GGZ een tekort van tussen de 1,4 en 1,7 miljard euro. Hierdoor kunnen wachtlijsten behoorlijk oplopen: tot wel twaalf maanden lang.

“In 2015 is deze zorg naar de gemeentes overgegaan”, vertelt Rowaan. “Toen is er meteen gezegd: ‘we gaan fors bezuinigen, regel het maar met een kleiner budget’. Terwijl het een enorm grote opgave was, die eigenlijk niet samengaat met een bezuiniging.”


Verslaggever Anne Vorwald in gesprek met raadslid Rembrandt Rowaan (GroenLinks) over de motie ‘Bestrijd wachtlijsten in de SGGZ’.

Wandelmaatje
GroenLinks stelt ook voor om andere creatieve oplossingen in te stellen om de wachttijd te overbruggen. “Er zijn heel veel studenten die zich nu kapot vervelen, want het is coronatijd”, zegt Rowaan. “Schrijf gewoon alle studenten psychologie, toegepaste psychologie en maatschappelijk dienstverlening aan of ze als vrijwilliger aan de slag willen.”

“Daar los je die zware problemen niet mee op, maar het kan wel helpen voor de overbrugging. Je staat op een wachtlijst, het is uitzichtloos, je bent een jaar aan het wachten. Als je dan wel een maatje hebt, bijvoorbeeld een vrijwilliger om mee te sparren, waar je tips van kunt krijgen of mee kunt wandelen op anderhalve meter afstand, dan kan dat misschien heel erg helpen.”

Jammer
“Met de motie wilden we zeggen: ga alsjeblieft creatief om met de wachtlijst voor de zwaarste jeugdzorg”, zegt Rowaan. Voor de begrotingsbehandeling van 2020 wilden de initiatiefnemers dat er een plan zou liggen. “Dat is nu niet gedaan, en dat vinden wij jammer.”

Naar aanleiding van de gestelde vragen gaf wethouder Marleen Damen aan dat er een taskforce is aangesteld die zich over de kwestie gaat buigen. “Dat is natuurlijk geen voorstel”, zegt het GroenLinks-raadslid. “Dus in de commissie van dinsdag willen we nogmaals praten over de motie met de wethouder. Er is echt creativiteit nodig in de jeugdzorg op dit moment.”

De kwestie wordt op dinsdag 23 maart besproken in de commissie. Een livestream naar deze vergadering is hier te volgen.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×