Pianist Willem Brons verklankt vanmiddag de Via Crucis van Liszt. (Foto: Hooglandse Kerk).

'Via Crucis' van Liszt met Willem Brons vanmiddag op Sleutelstad TV

Vanmiddag, op Stille Zaterdag 3 april, vindt om 13.00 uur een spiritueel concert plaats in de Hooglandse Kerk. Het gaat om de Via Crucis – de kruisweg. Een indringend werk van ongeveer 45 minuten voor koor, solisten en piano. Het werd geschreven door Franz Liszt in 1878 toen deze zich na een turbulent leven als concertpianist terugtrok in een klooster en zich ging wijden aan het componeren van kerkmuziek.

In deze uitvoering van de Via Crucis worden de 14 kruiswegstaties op de piano verklankt door de internationaal vermaarde pianist Willem Brons. Het Justinus Ensemble onder leiding van Brian Fieldhouse bezingt samen met Hans Brons, bas en Emma Brown, mezzosopraan het verhaal van het lijden en sterven van Jezus. Bij het concert kan vanwege de coronamaatregelen geen publiek aanwezig zijn.

Willem Brons staat bekend als eminent vertolker van Johann Sebastian Bach, Ludwig van Beethoven en Franz Schubert. Daarnaast wordt hij beschouwd als een vooraanstaand Mozart-interpreet. Hij speelde talrijke pianoconcerten van deze grootheden in samenwerking met beroemde gezelschappen zoals het Koninklijk Concertgebouworkest, het Residentie Orkest en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Het Justinus Ensemble onder leiding van Brian Fieldhouse bezingt samen met Hans Brons, bas en Emma Brown, mezzosopraan het verhaal van het lijden en sterven van Jezus.

De 14 staties van de kruisweg zijn evenzovele schilderingen of reliëfs, die elk een moment uit de lijdensweg of het stervensproces uitbeelden. De meeste zijn Bijbels gefundeerd. Vijf andere zijn in de loop der eeuwen – wellicht onder invloed van de middeleeuwse passiespelen – aan de volksvroomheid ontsproten. Het zijn: de drievoudige val van Jezus onder het kruis, de ontmoetingen van Jezus met zijn moeder en met Veronica, de legendarische heilige, die Jezus’ gezicht tijdens de kruisweg zou hebben afgewist met een doek.

Het concert is te zien op Sleutelstad TV via Ziggo kanaal 46 en sinds vandaag ook via KPN/XS4ALL kanaal 1421.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×