De Leidse zangeres Vivienne Aerts geeft bij elke verkochte cd een chocoladereep cadeau. (Foto: Vivienne Aerts).

Vivienne Aerts komt met derde album: 'Van vrouwen voor vrouwen'

De Leidse zangeres Vivienne Aerts (34) timmert al ruim vijftien jaar aan de weg als muzikant. Inmiddels woont ze het grootste deel van het jaar met haar man in New York. Daar trekt ze volle zalen met haar jazz-, pop- en elektronische muziek. Door de coronapandemie liggen haar optredens stil. Wat ze doet om de tijd door te komen? Werken aan een derde album.

Vera Brouwer sprak met Vivienne Arts over haar nieuwe album.

Het project waar je aan werkt heet Women & Chocolate, dat roept vragen op.
Ja, dat snap ik. Het project is gekoppeld aan mijn derde album met daarop mijn muziek, maar ook een heleboel chocolade en heel veel vrouwen.

Heel veel vrouwen?
Ja, het zijn honderd vrouwen die ik de afgelopen jaren in New York, Boston en Nederland heb ontmoet. Ze spelen allerlei verschillende instrumenten en wonen inmiddels over de hele wereld. Door corona neemt iedereen de muziek vanuit zijn eigen huis op.

Wat voor muziek gaan we horen op het album?
Het wordt een mix van jazz, electropop en songwriting. Er komen ook soundscapes tussendoor. Dit zijn improvisaties met een heleboel geluid. Het is een soort filmmuziek. Een echt luisteralbum dus.

Hoe is het idee ontstaan?
Ik zocht naar een manier om al mijn vrouwelijke collegamuzikanten te kunnen promoten. Daarnaast werkt mijn man, patissier Ted Steinebach, met chocolade. Ik maak samen met hem multi-sensorische performance shows. Hij maakt dan hele grote eetbare schilderijen. Bij elke beweging die hij maakt, maak ik geluid. Ik componeer de filmmuziek dus ter plekke terwijl hij een schilderij creëert van chocolade, cake en allerlei andere ingrediënten. Uiteindelijk wordt dat dan een schilderij, maar ook een toetje dat mensen opeten.

Het chocolademerk waarmee hij werkt, heet Original Beans. Zij heeft wereldwijd projecten met cacaoboeren die op een duurzame en regeneratieve manier chocolade produceren. Elke cacaoboom heeft twee schaduwbomen nodig. Voor elke reep die Original Beans verkoopt, planten ze een boom terug. Daarnaast betalen ze de boeren dubbel dan fair trade. Hierdoor hebben deze mensen wel een goed leven en kunnen hun kinderen naar school toe.

Eén van die projecten is in Congo. In Congo heerst ebola en zijn er rebellen. De vrouwen daar worden door hun man achtergelaten. Vijftien jaar geleden begon Original Beans een chocoladeplantage in Congo met vierhonderd vrouwen. Inmiddels runnen 1500 vrouwen de plantage. Dat vond ik zo’n mooi project. Ik wilde dat gewoon aan m’n album hangen.

Op wat voor manier doe je dat?
Bij elke verkochte cd geef ik een chocoladereep cadeau. Hiermee helpen we de cacaoboeren van Virunga State Park Congo en daarnaast wordt er ook nog een boom gepland. Het is van vrouwen voor vrouwen.

Om dit allemaal te realiseren, ben je een crowdfunding gestart. Waar besteed je het geld aan?
De crowdfunding is eigenlijk een soort pre-order campaign. Voor twintig euro kun je nu al een cd kopen inclusief een chocoladereep. De chocoladereep gaat één op één terug naar de boeren. De opbrengsten van het album zijn voor het drukken van de cd en om de muzikanten en engineers te betalen.

Wanneer kunnen we het album beluisteren?
Het is de bedoeling dat het album in september/oktober klaar is.

Hoe het nieuwe album gaat heten, blijft nog even geheim. Wil je helpen het album te realiseren? Doneren kan via Vivienne Aerts haar crowdfundingpagina.

Cultuur Interview Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×