Karin van As is de nieuwe NS-stem. (Foto: PR).

Nieuwe stationsstem als eerst te horen op Leiden Lammenschans

Wie morgenochtend op het perron van station Leiden Lammenschans staat, is getuige van een primeur. Mededelingen voor reizigers worden vanaf morgen uitgesproken door stemactrice Karin van As. Het nieuwe stemgeluid van de NS is voor het eerst op Leiden Lammenschans en Soest-Zuid te horen.

Daarna volgen 35 andere kleine stations met één spoor. Op zie manier kan NS testen of alles goed werkt, later dit jaar volgen alle locaties in Nederland. Voor de stationsomroep bracht Van As het afgelopen jaar ruim tachtig uur in de studio door. In totaal sprak zij ruim vierhonderd stationsnamen uit.

Met de moderne text-to-speech technologie kan de NS voortaan geschreven berichten in spraak omzetten. Voor de NS een geschikt moment om op zoek te gaan naar een nieuwe stem. Van As bleek de ideale stationsstem te hebben. Vooraf is onderzocht hoe op de stem van Van As gereageerd werd door reizigers, die haar stem blijkbaar erg wisten te waarderen. Uit MRI-onderzoek bleek dat Van As’ stem negatieve emoties verzacht.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×