(Archieffoto: Charlotte Povel).

Criminelen eisen geld van Universiteit Leiden na digitale inbraak

Een groep buitenlandse hackers heeft accountgegevens en huisadressen van medewerkers van de Universiteit Leiden buitgemaakt. Ook zijn er beschrijvingen van onderzoek gestolen. Criminelen dreigen nu met online publicatie van de gegevens als de universiteit niet betaalt.

Dat blijkt uit onderzoek van het AD, dat wordt bevestigd door de universiteit. Om publicatie van de gegevens tegen te gaan eisen de criminelen zestien bitcoin (omgerekend is dat op dit moment ongeveer 450.000 euro). De universiteit zegt niet te zullen betalen. Volgens een woordvoerster gaat het om een groep Russische hackers die de gegevens zouden hebben doorverkocht of -gespeeld aan een groep Iraniërs.

Sinds enkele dagen worden online afbeeldingen van huis- en mailadressen van Leidse onderzoekers en collega’s van onder meer de Amerikaanse universiteiten Harvard en Berkeley gedeeld. Het gaat om betrokkenen bij het Sterrewacht van de universiteit, het oudste observatorium ter wereld. De universiteit wordt op dit moment onder druk gezet met het dreigement dat er nog meer gegevens openbaar gemaakt zullen worden.

De universiteit laat aan het AD weten dat er géén ‘geboortedata of andere identificerende gegevens’ op straat zijn beland. Daardoor is het risico op identiteitsfraude kleiner. Volgens de universiteit stonden de gegevens op een onvoldoende beveiligde webserver ‘voor de samenwerking tussen onderzoekers’. Die server zou los staan van de rest van het universitaire netwerk.

Leiden Onderwijs


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×