GroenLinks wil pilot met 'student in huis'

Raadslid Ivo van Spronsen van GroenLinks Leiden wil dat de gemeente Leiden gaat experimenteren met creatieve oplossingen om het kamertekort onder studenten op korte termijn  tegen te gaan. “De kamernood is in Leiden een groot en groeiend probleem. Woningen bijbouwen is noodzakelijk, maar gaat niet snel genoeg”, zei Van Spronsen maandag in het Sleutelstad-programma Politiek071.

Een concrete en direct toepasbare oplossing is het huisvesten van internationale studenten op kamers bij een hospita of gastgezin. “Iemand die een kamer over heeft en die deze kan en wil verhuren, levert meteen een extra woonplek op voor een student en voor de hospita gezelligheid, sociaal contact en een aardige bijverdienste. “Nu is het zaak deze hospita’s en gastgezinnen op te sporen en in te zetten in de strijd tegen kamernood”, zegt Van Spronsen die soortgelijke initiatieven in Groningen en Utrecht als voorbeeld neemt.

GroenLinks-raadslid Ivo van Spronsen licht zijn plan toe in de Sleutelstad studio.

Bij de behandeling van de kaderbrief, op 15 juli in de gemeenteraad, roept Van Spronsen wethouder Fleur Spijker op om een pilot van een jaar te starten in Leiden zodat studenten zo spoedig mogelijk een kamer kunnen huren bij hospita of gastgezin. De kosten van deze proefperiode bedragen volgens Van Spronsen 25.000 euro. Dat geld is vooral bedoeld om voor  opstartkosten en de publiciteit die nodig is om hospita’s en gastgezinnen te werven en studenten te informeren over de mogelijkheden van deze manier van huren.

Met deze pilot kan in de ogen van GroenLinks Leiden een organisatie opgezet worden die een netwerk opbouwt en onderhoudt en verantwoordelijk wordt voor het adviseren en begeleiden van studenten naar betaalbare, veilige en bovenal sociale studentenhuisvesting.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×