Het Leids Universitair Medisch Centrum. (Foto: Chris de Waard).

LUMC laat kinderen met 'Oehoe!' de kunstcollectie zien

De afdeling kunstzaken van het LUMC heeft een kinderboek geschreven en een dierenroute door het ziekenhuis aangelegd. Op die manier kunnen ook kinderen genieten van de kunstcollectie van het ziekenhuis. Het speciale doe-voel-beleef-boek is deze week aan het afdelingshoofd van het nieuw ingerichte Willem Alexander Kinderziekenhuis (WAKZ) overhandigd.

De conservator van de kunstcollectie van het LUMC Sandrine van Noort is enthousiast over het boek. “Met het boek hopen we een bezoek aan het ziekenhuis minder angstig te maken. We willen kinderen maar ook volwassen patiënten geruststellen door ze wat afleiding te bieden.” Bij ieder dier zijn opdrachten te doen, is er iets nieuws te ontdekken en kunnen kinderen zelf iets maken.

Sandrine van Noort is te gast in Cultuur071

Het idee voor het boek ontstond na de vraag hoe kinderen meer bij de kunstcollectie betrokken kunnen worden. Stagiair Eva Singeling ging aan de slag met het maken van een looproute langs kunstwerken. Er werden samenwerkingen aangegaan met fondsen en de LUMC-Vriendenstichting om het project te kunnen bekostigen. Daardoor kon vormgever Ankie Stoutjesdijk aangetrokken worden om het boek vorm te geven. Vervangend afdelingshoofd van het WAKZ en kindercardioloog Arno Roest schreef de woorden: “Nieuwsgierig blijven is een kunst, en kunst is een manier om nieuwsgierig te blijven.”

In de galerie van het ziekenhuis is op dit moment een tentoonstelling te zien met alle dieren die in het boek staan. Op 10 januari worden al die kunstwerken weer teruggeplaatst in het gebouw en kan er dus een route gelopen worden. Over elk werk staat in het boek informatie over wie het gemaakt heeft en wat de kunstenaar met het werk wil zeggen.

De titel van het boek Oehoe! verwijst naar de grote bronzen uil die in het ziekenhuis bij de ingang staat. “De uil is een mysterieus wezen”, zegt van Noort. “Ze zijn wijs en vliegen geruisloos door de lucht.” De magie van de dieren voor de kinderen wordt precies door de uil vertegenwoordigt. Daarom is het de titel van het boek. De eerste oplage bestaat uit 2.000 exemplaren.

 

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×