(Foto: PR).

Kiepwagens smalspoormuseum krijgen opknapbeurt

Het museum Stoomtrein Katwijk Leiden knapt haar honderd jaar oude kiepwagens op. De oude karren worden na een opknapbeurt ingezet in het buitenmuseum. Dankzij de Rabo Clubsupportactie ontving het museum 1.300 euro voor de restauratie van de wagens.

Vroeger hebben deze kiepwagens zand en klei vervoerd. Ze werden gebruikt voor het aanleggen van dijken en wegen in heel Nederland. Peter Soonius, medewerker publiciteit Stoomtrein Katwijk Leiden, vertelt dat de wagens dertig jaar lang zijn gebruikt. “Op een gegeven moment raakten de kiepkarren uit de mode, ze werden vervangen door vrachtwagens. Ze zijn toen weggezet op een terreintje en stonden daar te roesten”, vertelt hij.

De kiepwagens zijn al in 1983 door het museum overgenomen van aannemersbedrijf Strijland uit Uithoorn. Na bijna veertig jaar worden ze nu eindelijk opgeknapt. “Soms heb je geluk dat dingen niet worden opgeruimd,” zegt Soonius, “er mag wel een nieuw lakje overheen.”

De karren zijn binnenkort in het buitenmuseum te zien. Ze worden achter de dieseltrientjes gehangen die op het terrein rondrijden.

Cultuur Leiden Nieuws


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×