(Foto's: Mandana Sotodeh / video: Mandana Sotodeh & Robbert Beurse).

Leerlingen Bonaventuracollege pakken flink uit op Paarse Vrijdag

Het Bonaventuracollege aan de Burggravenlaan is vrijdag paars gekleurd. Paarse Vrijdag wordt door veel middelbare scholen in Nederland al langer gevierd op de tweede vrijdag van december voor de acceptatie en steun aan leerlingen uit de LHBTIQ+-community. Het Bonaventuracollege pakt dit jaar voor het eerst ook groot uit.

Afgelopen jaren werd de dag ook al gevierd op de school, “maar dit jaar hebben we een budget en meer steun van docenten en de school gekregen”, vertelt leerling en organisator van de dag Isabel Brugman. Veel leerlingen kwamen in het paars en geschminkt naar school en ook de docenten deden enthousiast mee, bijvoorbeeld in paarse Onesies.

Tijdens de grote pauze organiseerden Isabel en mede-leerling Vera Warmenhoven verschillende activiteiten. Zo werden er haren paars gesprayd, nagels gelakt en er werden buttons, tattoos en cupcakes uitgedeeld. Als laatste werd er een fotowedstrijd gehouden. “Deze dag is bijna een instituut om mensen te laten voelen dat ze verbonden zijn met elkaar”, zegt docent maatschappijleer Bart van Welzenis in het paars gekleed.

Het idee voor Paarse Vrijdag komt uit Amerika, maar wordt nu ook al een tijdje in Nederland gevierd. In Noord-Amerika wordt Paarse Vrijdag ‘Spirit Day’ genoemd. Dit is afgeleid uit de paarse kleur in de regenboogvlag die voor ‘spirit’ staat.

Advertentie

Leiden Onderwijs


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×