Steegh (l) en Teunissen met een kaart van Rijnland en een plattegrond van Leiden (Foto: Sander Pardon).

17.000 atlassen en 2.300 kaarten: topcollectie naar Universitaire Bibliotheken Leiden

De collectie van de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) wordt flink uitgebreid. Een verzameling van 17.000 losse kaartbladen en 2.300 atlassen wordt aan de UBL geschonken door particuliere verzamelaars John Steegh en Harrie Teunissen uit Dordrecht. Dat meldt mediapartner Omroep West.

“Het betreft waarschijnlijk de omvangrijkste particuliere kaartverzameling in Nederland”, laat de UBL weten. De verzamelaars waren bijna veertig jaar bezig om de collectie landkaarten, plattegronden en atlassen bij elkaar te brengen. De verzameling omvat kaarten van alle werelddelen: van de zestiende eeuw tot nu, maar met een zwaartepunt op de negentiende en de twintigste eeuw.

“Onze verzameling is op een aantal terreinen zo uniek dat het zonde zou zijn als die na onze dood uiteen zou vallen. Wij hebben geen kinderen en willen de familie niet opzadelen met zo’n omvangrijke en lastige erfenis”, aldus de verzamelaars.

‘Iets terugdoen voor de stad’
Bovendien denken Steegh en Teunissen dat de collectie van groot belang kan zijn voor onderwijs en onderzoek in verschillende vakgebieden. “Zo kunnen we iets terugdoen voor de stad en de universiteit waar we al veertig jaar kind aan huis zijn.”

De kaarten in de collectie hebben verschillende thema’s, zoals stadsontwikkeling en militaire conflicten. Er zitten topkaarten tussen, zoals een wandkaart van het Hoogheemraadschap van Delfland uit 1712, zo’n 140 plattegronden van Leiden en zeldzame nazi- en joodse kaarten van de Holocaust.

Verrijking
Bibliothecaris Kurt de Belder is dankbaar voor de schenking. “Precies 150 jaar nadat de collectie van de Leidse verzamelaar Bodel Nijenhuis het fundament legde voor onze cartografische collectie, betekent deze schenking opnieuw een enorme verrijking voor onze bibliotheek en voor het onderzoek en onderwijs dat aansluit op diverse thema’s die deze bijzonder rijke topcollectie in zich draagt”, zegt hij.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×