(Foto's: Marja van Tilburg).

Halve finale bekertoernooi lonkt voor ZZ Leiden

Zorg en Zekerheid Leiden heeft zaterdagavond een grote stap gezet richting de halve finale van het bekertoernooi. In de Vijf Meihal werd The Hague Royals met 80-62 verslagen. Vanavond vindt de return plaats in Den Haag.

ZZ Leiden werkte afgelopen donderdag in Rusland nog een belangrijke wedstrijd af, waarin het sterke Parma-Parimatch werd verslagen. Op vrijdag keerde de ploeg terug in Nederland, waarin ook nog het tijdsverschil van vier uur verwerkt moest worden. En dan stond er meteen al weer een wedstrijd tegen The Hague Royals op het programma.

Dat de Leidse ploeg op 2 januari nog met 27-88 van The Hague Royals had gewonnen was ook niet bevorderend om er een spetterende wedstrijd van te maken. De Haagse formatie had daar uiteraard geen boodschap aan. Met name Snorrie Vignisson had het op z’n heupen. De IJslandse forward stond bij rust al op tien punten en zag al zijn vijf schoten voor rust door het net vallen.

Veel speeltijd
Ook de teruggekeerde Bart Bijnsdorp was er mede verantwoordelijk voor dat The Hague Royals in de openingsfase tot drie keer toe een voorsprong van drie punten nam. Met nog twee minuten te gaan in het eerste kwart was het 9-12. Luuk van Bree, een achterwaarts dunkende Worthy de Jong en Einaras Tubutis zorgden toen voor een Leidse voorsprong: 16-15 na tien minuten.

In het tweede kwart lukte het Leiden niet om een groot gat te slaan. Mede door twee scores van Jamayro de Windt, die bij afwezigheid van Maarten Bouwknecht veel speeltijd kreeg, kwam de Leidse ploeg op 28-21. Maar met nog drie minuten te gaan was het al weer 30-30. Via vrije worpen van Tubutis, opnieuw een dunk van De Jong na een steal en een score uit een aanvallende rebound van Jhonathan Dunn werd het 36-31. Oud-Leidenaar Marnexson Knepa en Tom Ackermans zorgden voor een 36-34 ruststand.

Na de pauze bleef The Hague Royals nog drie minuten bij, maar daarna maakte ZZ Leiden snel een einde aan de spanning. Via een 18-0 run snelde de Leidse ploeg naar 59-39. Arunas Mikalauskas pakte wat puntjes mee, De Jong en een dunkende Asbjørn Midtgaard leverden allebei een and-1 af, Marijn Ververs liet een drietje door het netje glijden en datzelfde deed Tubutis. Via een driepunter van Quincy Tjon Affo werd het derde kwart afgesloten bij 64-41.

Alltime high
In de laatste rondgang duurde het vijf minuten voordat Zorg en Zekerheid Leiden de eerste score wist af te leveren. The Hague Royals was door een 8-0 run teruggekomen tot 64-49. Dunn en Tjon Affo waren daarna nog succesvol van achter de driepuntslijn. De laatste twee scores van Leiden kwamen op naam van De Windt, die zijn alltime high bij de Leidse ploeg op negen punten zette.

Met 80-62 is een goede basis gelegd, maar het is slechts een ruststand. Het is in deze fase van de beker nu eenmaal zo dat een wedstrijd 80 minuten duurt. De tweede 40 minuten vinden zondagavond al plaats in Den Haag, aanvang 20.00 uur.

Advertentie

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×