Kilian Nikièma. (Foto: Pepijn van Wezenberg).

ADO-keeper Kilian Nikièma uit Voorschoten blikt terug op Afrika Cup

Niet voor elke tiener is deelname aan de Afrika Cup weggelegd, maar wel voor de Voorschotense Kilian Nikièma. Het 18-jarige aanstormende keeperstalent van ADO Den Haag nam namens Burkina Faso in januari deel aan het toernooi dat georganiseerd werd in Kameroen. Hij kreeg in de voorbije weken te maken met een coronabesmetting, een stadionramp, een staatsgreep in zijn vaderland en besloot het toernooi met zijn land als vierde.

Het had weinig gescheeld of Nikièma had niet deel kunnen nemen aan de strijd om de Afrika Cup. In aanloop naar het toernooi hadden De Hengsten, de bijnaam van het nationale elftal, een trainingskamp belegd in de Verenigde Arabische Emiraten. Daar sloeg voor de tiener het noodlot toe, hij raakte besmet met het coronavirus, schrijft mediapartner Omroep West. “Het was wel minder om met corona in Abu Dhabi vast te zitten”, blikt Nikièma terug. “Het was vol in de voorbereiding van het toernooi. Dat is het moment dat je jezelf wil laten zien. Toen heb ik dus ook de acht belangrijkste dagen gemist vóór de openingswedstrijd.”

Gelukkig voor de jonge doelman testte hij op tijd negatief en kon hij afreizen naar Afrika. “Na een hele lange vlucht, waarin we zowat de hele wereld zijn overgevlogen, kwamen we op tijd aan.” De 18-jarige hoefde niet alleen af te reizen. Twee ploeggenoten en drie leden van de technische staf waren net als hij tijdig hersteld en reisden met hem mee.

Openingswedstrijd tegen Kameroen
Organiserend land Kameroen trapte het toernooi af met een openingswedstrijd tegen het Burkina Faso van Nikièma. Zo vond hij zich op achttienjarige leeftijd terug in het volgepakte Paul Biya Stadium in Youandé. Eén specifiek moment staat hem nog helder op zijn netvlies. “De warming-up was heel speciaal, er zaten 60.000 mensen in het stadion. Er was zoveel geluid dat je elkaar niet meer kon horen: dat maakt het heel bijzonder.”

Burkina Faso begon uitstekend aan het duel en kwam al vroeg op voorsprong dankzij een treffer van Gustavo Sangaré. Bij het doelpunt vervulde Ajax-doelman Andre Onana een ongelukkige hoofdrol. Uiteindelijk waren twee rake strafschoppen van routinier Vincent Aboubakar genoeg voor de overwinning van het gastland. De inmiddels reservedoelman van de Amsterdammers heeft indruk gemaakt. “Onana is niet zozeer mijn voorbeeld, maar wel iemand naar waar ik naar opkijk. Het is een heel goede keeper die ik graag in actie zie.”

Privévliegtuig na elke wedstrijd
Qua organisatie was het toernooi tot in de puntjes geregeld vond het ADO-talent. “Natuurlijk konden bepaalde dingen beter, maar het grootste gedeelte was echt top geregeld. Na elke wedstrijd stond er een privévliegtuig voor ons klaar.” Ook de accommodaties waarin de Nikièma met de nationale ploeg verbleef waren dik in orde. “We hebben in zes hotels gezeten waarvan er vijf goed waren. Eentje was iets minder, maar nog steeds redelijk. Het eten was heel goed, net als de organisatie.”

Weg naar de kwartfinale
Doordat vervolgens Kaapverdië, met de in Rotterdam geboren Garry Mendes Rodrigues en Jeffry Fortes in de gelederen, met 0-1 werd verslagen en er met 1-1 werd gelijkgespeeld tegen Ethiopië, drongen De Hengsten als nummer twee door tot de achtste finale. “De sfeer tijdens het toernooi was uitstekend, we hadden een heel goed en gezellig team. Er is alleen geen specifieke speler met wie ik veel samen ben geweest.”

In die ronde werd na een strafschoppenthriller Gabon verslagen. De wedstrijd eindigde in een 1-1 gelijkspel en vervolgens nam Burkina Faso de penalty’s beter. De eerste doelman van Burkina Faso, Hervé Koffi van Sporting Charleroi, groeide daarin uit tot held door een strafschop te keren. “Met hem ben ik tijdens het toernooi wel veel omgegaan en ik heb veel van hem opgestoken”, vertelt Nikièma.

Staatsgreep in Burkina Faso
Op zondag 23 januari schrok Nikièma op toen bleek dat er een staatsgreep in Burkina Faso gaande was. Bij de militaire coupe werd president Roch Marc Christian Kaboré afgezet. Die had de nationale ploeg nog uitgezwaaid voorafgaand aan de Afrika Cup. “Op zich hebben wij er tijdens het toernooi niet heel veel van meegekregen. Het bleef rustig in de spelersgroep.”

Uiteindelijk werd de staatsgreep afgerond op maandag 24 januari. “Er is één dag geweest dat het onrustig was. Daarna is er eigenlijk niets meer aan de hand geweest waar het volk last van heeft gehad. Mijn familieleden die in Burkina Faso wonen, zijn gelukkig niet in gevaar gekomen.”

Verschrikkelijke gebeurtenis
Bij de achtste finale tussen Kameroen en De Comoren, daags na de staatsgreep in Burkina Faso, verzamelden te veel mensen zich voor het stadion. Hierdoor werd het onrustig en ontstond er gedrang onder de mensen. Maar liefst acht mensen kwamen om het leven en er vielen meer dan vijftig gewonden te betreuren.

“Het gebeurde in de hoofdstad Youandé, inmiddels ver bij ons vandaan. Wij zaten helemaal aan de andere kant van Kameroen.” Burkina Faso speelde de openingswedstrijd van het toernooi nog in hetzelfde Paul Biya Stadium. “Het is verschrikkelijk wat er is gebeurd”, vertelt Nikièma. “Doordat we inmiddels zover weg zaten, kwam het niet heel dichtbij.”

Halve finale
Vervolgens ging het vizier weer op toernooi. In de kwartfinale waren De Hengsten met 1-0 te sterk voor Tunesië, waardoor de ploeg doordrong tot de laatste vier van het toernooi. “Het behalen van de halve finale was wel het volgende hoogtepunt van de Afrika Cup voor onze ploeg”, reageert Nikièma. Uiteindelijk delfde Burkina Faso het onderspit in de halve finale tegen Senegal.

De latere winnaar van het toernooi, met internationale topspelers als Sadio Mané, Édouard Mendy en Kalidou Koulibaly, was met 1-3 te sterk. Daardoor restte alleen de strijd om de derde plaats nog voor de ploeg van bondscoach Kamou Malo. “Als je wint gaat het ene team feesten en als je verliest, is dat wel het laatste waar je aan denkt. Om oog in oog te staan met internationaal gearriveerde sterren heeft indruk gemaakt. Alhoewel ik daar niet echt mee bezig ben geweest, heb ik natuurlijk wel wat handjes gegeven.”

Bijzondere troostfinale
In de troostfinale nam Burkina Faso het opnieuw op tegen gastland Kameroen. Er leek geen vuiltje aan de lucht voor De Hengsten. Steeve Yago, een kolderiek eigen doelpunt van Onana en Djibril Ouattara zorgden voor een comfortabele 3-0 voorsprong. Vervolgens ging het in de laatste twintig minuten van het duel helemaal mis. Nadat Stéphane Bahoken de aansluitingstreffer had verzorgd, sloeg plaaggeest Aboubakar, welbekend bij Burkina Faso door de openingswedstrijd, tweemaal toe in een tijdsbestek van drie minuten. Daardoor eindigde de wedstrijd in de reguliere speeltijd in 3-3 en moest er een verlenging aan te pas komen.

In die dertig extra minuten kwamen beide ploegen niet meer tot scoren, waardoor strafschoppen uitkomst moesten bieden. Daarin groeide Onana uit tot held van De Ontembare Leeuwen door de strafschop van Blati Touré te keren. Aangezien alle overige penalty’s raak werden geknald, eindigde Burkina Faso als vierde. “ls je aan het begin van het toernooi had gezegd dat we vierde zouden worden, was iedereen er waarschijnlijk tevreden mee geweest. Maar op het moment dat je in de halve finale staat, wil je voor de prijzen gaan. Nu zijn we toch niet helemaal tevreden, zeker als je 3-0 voorstaat en dat weggeeft tot 3-3. We denken dat er meer in had gezeten.”

Eigen toernooi en ontwikkeling
“Vooraf had ik totaal geen verwachtingen om te spelen, maar ik heb natuurlijk wel ambitie”, vertelt hij. “Ik ben achttien. Ik behoorde tot één van de zeven jongste spelers van het hele toernooi en ik was de jongste speler in de selectie van Burkina Faso”, vervolgt hij trots. Dat de doelwachter niet tot minuten kwam is volgens hem niet erg. “Eigenlijk wil ik ook wel bij het nationale elftal zo snel mogelijk minuten gaan maken. Maar op dit moment kan ik er wel mee leven.”

“Over het algemeen ben ik wel tevreden, ja”, vervolgt hij. “Ik heb veel geleerd en mooie dingen meegemaakt.” Nikièma neemt extra bagage mee naar Den Haag. “Ik denk dat ik heb leren omgaan met veranderende factoren. Voortdurend reizen en heel veel media-aandacht. Daarnaast moet er steeds gepresteerd worden. Daar heb ik wel mee leren omgaan.”

Contact bondscoach en terugkeer
Alhoewel Nikièma geen minuut speelde op de Afrika Cup, heeft hij goed contact onderhouden met de bondscoach. “De trainer heeft 28 spelers en daarnaast stafleden die hij moet managen. Het is niet dat je elke dag een gesprek met hem hebt.” Na afloop van het toernooi heeft hij nog een afsluitend gesprek van een kwartier gehad met Malo. “Hij was positief en vertelde me dat ik het goed gedaan had.”

Nikièma denkt ‘wijzer’ terug te keren bij de residentieclub. “Qua voetbal heb ik geleerd hoe het is om op het allerhoogste niveau bij wedstrijden te zijn. Daarnaast kan ik beter met druk omgaan en heb ik gezien welke belangen er bij voetbal komen kijken”, vervolgt hij. Hij heeft de ontwikkelingen bij ADO op de voet gevolgd. “Ik krijg het natuurlijk gewoon mee. Ik zit op Instagram en ik heb veel contact met de jongens van ADO. Dan krijg ik wel te horen hoe het allemaal gaat”, vertelt hij lachend.

Keepersstrijd bij ADO
De ervaring was geweldig, toch is de jongeling weer blij om terug te zijn in Nederland. “Ik ben zeven weken weggeweest van vrienden en familie. Om weer wedstrijden spelen is iets waar ik naar uitkijk.” De ploeg van trainer Ruud Brood versterkte zich op Deadline Day nog met Alessandro Damen, die overkwam van Heracles Almelo. “Ik snap wel dat ze een nieuwe keeper hebben gehaald, aangezien Luuk Koopmans en Youri Schoonderwaldt langdurig geblesseerd zijn.”

Door de keepersperikelen debuteerde boezemvriend Hugo Wentges uit Oegstgeest voor het vlaggenschip van ADO. “Hij is een jongen waar ik sinds mijn dertiende mee samenspeel. Hij is wel een jaartje ouder dan ik, maar we hebben vaak samen getraind. Vanuit Kameroen heb ik gezien hoe hij zijn debuut maakte, wat natuurlijk geweldig voor hem is.”

Persoonlijke doelstellingen
Nikièma heeft een duidelijke doelstelling. ‘Ik hoop bij het eerste elftal aan te sluiten. Dit jaar denk ik nog niet aan spelen toe te komen, maar hopelijk volgend jaar wel. Het is iets waar ik stiekem op hoop, eigenlijk’, besluit de tiener opgewekt. En passant is Nikièma opgenomen door Brood in de selectie van ADO Den Haag voor het thuisduel tegen MVV Maastricht dat vrijdagavond om 20.00 uur begint.

Sport Voorschoten


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×