Ger Koper, Yvonne Nicasie en Leo Gerrese bij het nieuwe bordje. (Foto's: Emile van Aelst).

Eindelijk uitleg bij de rails en het stootblok langs de Herensingel

Oudere Leidenaars kunnen zich nog het spoorwegemplacement langs de Herensingel misschien herinneren, nog oudere Leidenaars zullen hem nog in bedrijf hebben gezien als goederen-overslagstation. Een enkeling zal nog hebben gezien dat er een spoorlijn lag van Hoofddorp naar station Leiden-Heerensingel, voordat dit spoor in 1936 werd opgeheven. Maar nu is die informatie ook voor jongere Leidenaars beschikbaar.

Tijdens een Singelparkwandeling kreeg Leidenaar Ger Koper de vraag wat dat stukje rails en stootblok ter hoogte van de Zijlpoort betekende. Nergens was een bordje met uitleg te vinden en dus ging hij thuis op zoek. Hij nam contact op met de gemeente, Historische Vereniging Oud Leiden en het bestuur van het Singelpark. Niemand wist eigenlijk waarom er geen bordje bij hing en het stond ook niet bovenaan de prioriteitenlijstjes.

QR-code
Daarom besloot Koper zelf aan de slag te gaan. Hij vroeg de gemeente of hij zelf een bordje mocht ophangen en kreeg daar toestemming voor. Dit weekend was het zover: met een paar kennissen en buurtbewoners verzamelde Koper bij het stootblok en ging het bordje op. Het bordje is gemaakt door Yvonne Nicasie, die zich goed heeft laten voorlichten over uitvoering en materiaal, zodat het bordje weerbestendig en hufterproof is.

Op het bordje staat naast de uitleg over de geschiedenis van het stootblok ook een QR-code. Als je die scant, vind je nog veel meer informatie over het oude spoorwegemplacement en onder andere de rol die het in de oorlog heeft gespeeld. Toekomstige wandelaars van het Singelpark weten nu in ieder geval waarom het stootblok er staat. Een mooi stukje burgerinitiatief, niet zeuren maar aanpakken.

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×