(Video / foto's: Robbert van Cleef).

Nachtwacht van Rembrandt opnieuw geschilderd: 'Vroeger was ik huisschilder'

Op de Beestenmark konden Leidenaren vandaag voor het laatst meeschilderen aan een nieuwe Nachtwacht van Rembrandt van Rijn. De in Leiden geboren schilder staat nu centraal in het AVRO/TROS programma ‘Het geheim van de Meester’. Daarin reconstrueert een vierkoppig team van experts de werken van Nederlands grootste kunstenaars. In een soort glazen huis met daarin drie doeken, schilderde jong en oud deze week mee.

De twee containers op de Beestenmarkt staan er ter promotie van het televisieprogramma. Hij staat er al een paar dagen en dus is nu goed te zien wat Leiden van het meesterwerk heeft gemaakt. “Je zag hier echt iedereen langskomen”, zegt Beaudine van der Burg van AVRO/TROS. “En wat we ook merkten is dat Leidenaren best trots zijn op hun Rembrandt.”

Het maakt niet uit of je goed of slecht kan schilderen bij dit project. De eerste die toegaf niet zo goed te kunnen schilderen was burgemeester Lenferink. Bij de opening van het project op de Beestenmarkt nam hij zelf even de kwast ter hand. “En daardoor werd ik me nog meer bewust van het feit dat ik hier niet zo goed in ben en dat Rembrandt echt een hele goeie schilder was.”

Huisschilder
Dat wordt beaamt door de bezoekers die op de laatste dag de laatste hand leggen aan het meesterwerk. “Ik ben nu bezig om dat zwaard er goed uit te laten komen in het licht met hele kleine stipjes. Daar was Rembrandt natuurlijk meesterlijk in”, weet een bezoeker uit Noordwijk. “Ik ben 50 jaar huisschilder geweest en sinds een jaar ben ik met pensioen. En nu heb ik eigenlijk het schilderen ontdekt. En ik kan nu niet meer dekkend schilderen dus dat is een hele andere dimensie dan waar ik vroeger mee bezig was.”

In Eindhoven zijn ook drie doeken geschilderd en die worden samen met de drie Leidse delen tot een schilderij gemaakt. “Dat is hartstikke bijzonder”, zegt Beaudine van der Burg. “Er hebben zoveel mensen aan gewerkt. Er zijn hier kunstenaars geweest, maar mensen die gewoon langsliepen en besloten even mee te doen. En juist die mix maakt het zo leuk.”

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×