Centrummanager Gijs Holla en parkeermanager Dennis Bruin van de gemeente Leiden. (Foto: Buro JP).

Elektronisch parkeerverwijssysteem in gebruik gesteld

Het Parkeer-Route-Informatie-Systeem (PRIS) is in gebruik genomen. Via het elektronische parkeerverwijssysteem kunnen bezoekers makkelijk hun weg vinden naar een vrije parkeerplek in een van de garages in het centrum van Leiden.

Het bebordingssysteem laat zien welke parkeermogelijkheden er zijn en hoe de bezoeker daar kan komen. Bij de grotere gemeentelijke garages wordt getoond of er nog parkeerplek vrij is. Handig voor de parkeerder, en het voorkomt zoekverkeer in de binnenstad. Het PRIS is opgenomen in de autobewegwijzering. Dat betekent dat bezoekers al vanaf de belangrijkste invalswegen van Leiden worden verwezen naar de parkeergarages Garenmarkt, Lammermarkt, Morspoort en naar parkeerterrein Haagweg.

Voor de twee ondergrondse parkeergarages aan de Garenmarkt en Lammermarkt wordt aanvullend ook dynamische informatie gegeven. Hier krijgen automobilisten ook informatie over de beschikbaarheid van parkeerplekken. Dit gebeurt met een zogenaamde VVX-scherm. VVX staat voor VOL / VRIJ / X (gesloten).

Centrummanager Gijs Holla roemt de goed bereikbare parkeervoorzieningen die Leiden de afgelopen jaren heeft gerealiseerd voor bezoekers. “Of ze nu voor een snelle boodschap komen of Leiden bezoeken voor een dagje uit, met de nieuwe bewegwijzering worden ze snel en duidelijk naar beschikbare parkeerplaatsen verwezen.”

Parkeermanager Dennis Bruin van de gemeente Leiden legt uit hoe de gemeente Leiden die beschikbare plekken verdeelt: “We stimuleren dat de juiste parkeerder op de juiste plek staat. Bezoekers in de parkeergarages en bewoners in de buurt van hun huis.” Dit voorjaar worden de meeste straatparkeerplaatsen in het centrum veranderd van betaald parkeren naar parkeren voor vergunninghouders. “Dan is het nog belangrijker dat bezoekers snel hun weg vinden naar de parkeergarages. PRIS zorgt daarvoor.”

Nieuws


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×