(Foto: Platform Gehandicapten Leiden).

Bijna alle Leidse stemlocaties toegankelijk voor iedereen

Bij de gemeenteraadsverkiezingen zijn bijna alle stemlocaties op 14, 15 en 16 maart voor iedereen toegankelijk. Nagenoeg alle stemlocaties zijn rolstoeltoegankelijk en blinden en slechtzienden kunnen op twee plekken met een stemmal stemmen.

Rik Wouters van Platform Gehandicapten Leiden is positief over de inzet van gemeente Leiden: “Wij komen in Leiden op voor de belangen van mensen met een beperking. Toegankelijke gemeenteraadsverkiezingen horen daar ook bij. Na de laatste verkiezingen, waar ook al een stemmal voor blinden en slechtzienden was, evalueerden we hoe dat ging en naar aanleiding daarvan zijn er nog wat verbeteringen doorgevoerd. De stemmal is nu bijvoorbeeld drie dagen beschikbaar in plaats van één dag en nog meer locaties zijn bereikbaar met een rolstoel.”

Rollator
Iedereen die vanwege een lichamelijke beperking zelf niet kan stemmen, mag hulp krijgen in het stemhokje. Elk stembureau heeft een verlaagd stemhokje, zodat ook mensen in een rolstoel of met een rollator makkelijk kunnen stemmen. “Stembureau 19, bij de Leidse reddingsbrigade, is het enige bureau waar het niet is gelukt om het toegankelijk te maken voor kiezers in een rolstoel of met rollator.”

Centraal Station
Voor slechtziende mensen ligt er op elk stembureau een loep. Op maandag 14 en dinsdag 15 maart kan ook met behulp van een stemmal worden gestemd bij stembureau 1 in de Bibliotheek aan de Nieuwstraat 4. Op woensdag 16 maart kan dat bij stembureau 99 in het Stadskantoor aan de achterzijde Centraal Station op Bargelaan 190.

Kiesrecht
Wie een (licht) verstandelijke beperking heeft, mag wettelijk gezien geen hulp krijgen in het stemhokje. Wel kunnen deze kiezers buiten het stemhokje uitleg krijgen over hoe het stembiljet werkt. Het kiesrecht is een persoonlijk recht dat alleen voor de kiezer is. Je mag er zelf voor kiezen om iemand te machtigen om voor jou te stemmen. Je moet dat dan wel zelf aan iemand anders vragen.

Leiden Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×