Jettro Tjie van BC Veglo: 'Kom vooral eens kijken en meedoen'. (Foto: Gerry van Bakel).

'Badminton heeft alles: actie, kracht, snelheid en behendigheid'

Als vrijetijdsspel is een potje badminton in de achtertuin, op het strand of de camping ongetwijfeld leuk, maar het heeft niets te maken met de wedstrijdsport badminton die Jettro Tjie met zoveel plezier al bijna zijn hele leven beoefent. Bij zijn club BC Veglo zijn nieuwe leden altijd welkom. “We kunnen wel wat aanwas gebruiken na die twee coronajaren.”

“Badminton heeft alles: actie, kracht, snelheid, behendigheid. Kom een keer kijken”, zegt Tjie. “Het gaat niet om goed zijn in één ding, maar echt de combinatie.” Beginnen met badmintonnen kan al vanaf een jaar of acht. Zo oud was Tjie zelf ook toen hij aan de hand van zijn vader kennismaakte met de sport. “Mijn vader speelde badminton, dus ik ging vanzelf mee.”

Kijk en luister hieronder het interview met Jettro Tjie in Sport071 terug:

Het veld is bij badminton niet groot, maar de spelers zijn wel continu in beweging. De shuttle is superlicht, slechts 4 gram, en ook het racket weegt niet veel. 80 tot 90 gram is al zwaar. “Het draait echt om de techniek. Je moet voorkomen dat je je racket als een vliegenmepper gebruikt. Als je een dubbel speelt, is het veld iets breder. Maar je loopt elkaar gauw in de weg, dus je moet goede afspraken maken en veel met elkaar trainen.”

BC Veglo heeft behoorlijk te lijden gehad van de coronacrisis. Er kon twee jaar lang nauwelijks gespeeld worden, het was een soort knipperlicht. Even wel, dan weer niet. Dat had ook zijn weerslag op het ledenaantal. “De echte fanatiekelingen bleven natuurlijk wel, maar mensen die net lid waren geworden, haakten op een gegeven moment weer af.”

Elk jaar organiseert BC Veglo het Leids Open. Vorig jaar kon dat niet doorgaan en dit jaar stond het voor 12 februari op de planning. “Helaas wederom afgezegd. Eerst door de onzekerheid rond de coronamaatregelen en vervolgens gooide een te drukke kalender van de badmintonbond roet in het eten. De najaarscompetitie liep namelijk langer door omdat er een tijd niet gespeeld kon worden. Daarom mochten wij ons toernooi niet organiseren. Hopelijk volgend jaar.”

Wie kennis wil maken met de echte badmintonsport kan contact opnemen met BC Veglo. Er wordt gespeeld in de 3 Octoberhal aan de Smaragdlaan.

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×