(Foto's: Bob Bronshoff).

Communicatie de belangrijkste boodschap tijdens eerste Gala van Wetenschap

Op de eerste editie van het Gala van Wetenschap en Samenleving stond het communiceren over wetenschap centraal. Samen met New Scientist-hoofdredacteur Jim Jansen organiseerde Leids hoogleraar Ionica Smeets deze feestelijke avond in de stadsgehoorzaal. Dit alles in het kader Leiden City of Science 2022.

Dat het gala afgelopen maandag plaatsvond, is geen toeval. 14 maart is een bijzondere dag in de wetenschap. Het is de geboortedag van Albert Einstein en de sterfdag van Stephen Hawking. Daarnaast wordt op de 14e dag van de 3e maand wereldwijd π-dag gevierd. Een getal dat wiskundigen al millennia bezig houdt.

Onder het motto ‘vier de wetenschap’ betraden bekende namen als Marion Koopmans, Ben Feringa en Jet Bussemaker het podium om vanuit hun expertise naar wetenschapscommunicatie kijken. De verschillende verhalen uit hun eigen vakgebied benadrukten hoe groot de invloed van wetenschap op de samenleving is.

Corona-activist
Dat wetenschap zo veel invloed op ieders dagelijkse leven heeft, maakt wetenschapscommunicatie des te belangrijker volgens Smeets. “Je moet mensen meenemen in wetenschappelijke ontwikkelingen”, zegt ze. Smeets pleit voor meer geld, tijd en aandacht voor wetenschapscommunicatie op de werkvloer.

Op een kleine onderbreking van een corona-activist na, verliep de avond soepel. Het Gala van Wetenschap en Samenleving demonstreerde een nieuw tijdperk van wetenschapscommunicatie, met muzikale intermezzo’s, interactie, kunst, humor en aandacht voor diversiteit. De boodschap van de avond: zo kan het ook.

Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×