De Leidse gemeenteraad in de nieuwe samenstelling. Drie leden worden later beëdigd. Ze waren wegens een coronabesmetting niet aanwezig. (Foto's: Chris de Waard).

Familie Van Peijpe niet weg te krijgen uit Leidse raad

De familie Van Peijpe blijft ook de komende jaren vertegenwoordigd in de Leidse gemeenteraad. Dinsdag nam Walter van Peijpe na 12 jaar afscheid als raadslid voor GroenLinks, maar woensdagavond werd dochter Rosie beëdigd. Zij stond eigenlijk op een onverkiesbare plek, maar kreeg zoveel voorkeurstemmen dat ze recht heeft op een plek in de raad.

“Dit is de Van Peijpe-dynastie”, lacht vader Walter gekscherend. “Want m’n vader zat van 1970 tot 1974 voor de PvdA in de raad en m’n overgrootvader stond begin 20e eeuw voor een kleine christelijke partij op de lijst. Hij is alleen niet in de raad gekomen.”

Chris de Waard sprak na de beëdiging met vader en dochter Van Peijpe.

Met haar 18 jaar is Rosie van Peijpe het jongste raadslid van Leiden. Dat leverde haar alvast de ‘rode lantaarn’ op. Een Leidse traditie waarbij de rode lantaarn door het vorige jongste raadslid wordt doorgegeven aan het nieuwe jongste raadslid. Rosie kreeg hem dan ook uit handen van SP-raadslid Thomas van Halm die hem vier jaar geleden op zijn beurt had gekregen van de huidige GroenLinks-wethouder Ashley North.

Ik zweer, dan wel ik verklaar, dat ik om tot lid van de raad benoemd te worden, rechtstreeks noch middelijk, onder welke naam of welk voorwendsel ook, enige gift of gunst heb gegeven of beloofd.

Ik zweer, dan wel ik verklaar en beloof, dat ik om iets in dit ambt te doen of te laten, rechtstreeks noch middelijk, enig geschenk of enige belofte heb aangenomen of zal aannemen.

Ik zweer, dan wel ik beloof, dat ik getrouw zal zijn aan de Grondwet, dat ik de wetten zal nakomen en dat ik mijn plichten als lid van de raad naar eer en geweten zal vervullen.

De beëdiging van de 39 raadsleden vond plaats in de Stadsgehoorzaal en ging in een vlot tempo. De partijen werden per fractie naar voren geroepen waarop de raadsleden de eed ‘Zo waarlijk helpe mij God almachtig’ of belofte ‘Dat verklaar en beloof ik’ aflegden.

 

Leiden Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×