Het olieverf schilderij 'Gezicht op de Kitzbüheler horn' van Alfons Walde.

Onder de Boompjes veilt kostbaar doek: ruim 586.000 euro

Een olieverfschilderij van de beroemde Oostenrijkse schilder Alfons Walde (1891-1958) is voor een recordbedrag van eigenaar gewisseld bij Veilinghuis Onder de Boompjes in Leiden. Het doek bracht meer dan 586.000 op. De koper is een Oostenrijkse kunsthandel. Daar wacht het kostbare werk nu op een vermogende nieuwe eigenaar.

Begin februari ging veilingmeester Pieter-Gerrit Binkhorst naar Leiderdorp voor een taxatie aan huis. Wat hij daar aantrof omschrijft hij als een ware schat. “Er hing een prachtig olieverfwerk aan de muur van de Oostenrijkse schilder Alfons Walde. Deze kunstenaar staat bekend om zijn kleurrijke werken met betrekking tot de vroege skisport en winterse  landschappen om en rond Kitzbühel. In die plaats is een permanente tentoonstelling van zijn werken te zien.

Het werk dat in de maartveiling van Onder de Boompjes werd aangeboden heet ‘Gezicht op de Kitzbüheler horn’ en kreeg een plekje in de catalogus van het veilinghuis met als richtprijs een bedrag van 80.000 tot 120.000 euro. Omdat het om zo’n bijzonder werk ging, werd het op verschillende internationale platforms gepresenteerd. Al snel kwamen de eerste belangstellende telefoontjes en e-mails uit het buitenland, voornamelijk uit Oostenrijk.

Werken van Alfons Walde zijn uiterst zeldzaam in Nederland en komen al helemaal nooit terecht op een Nederlandse veiling. In 1934 waren werken van Walde te zien tijdens een  verkoopexpositie in Kunstzaal Kleykamp te Den Haag. Het zou volgens overlevering daar zijn geweest dat een van de vorige eigenaars het werk heeft aangeschaft. Vervolgens kwam het via vererving in Leiderdorp terecht waar het dus eerder dit jaar door Binkhorst werd ontdekt.

Tijdens het online biedproces kwamen de biedingen in het begin mondjesmaat binnen, maar in de laatste paar uur werd flink tegen elkaar opgeboden. Nederlandse bieders haakten al vrij snel af, waarna het een strijd werd tussen Oostenrijkse, Duitse en Poolse bieders. Het werk is uiteindelijk verkocht aan een Oostenrijkse kunsthandel.

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×