Fractievoorzitter Arnold Posthuma van PvdA Voorschoten. (Foto: Politiek071).

PvdA Voorschoten wil snellere uitbetaling energietoeslag

Om de stijgende energiekosten te compenseren, stelt het kabinet eenmalig een tegemoetkoming beschikbaar. Het kabinet verhoogt de energietoeslag, die bestemd is voor mensen met lagere inkomens, van tweehonderd naar achthonderd euro. Arnold Posthuma, fractievoorzitter van de PvdA Voorschoten, vindt echter dat de uitbetaling van de toeslag in Voorschoten te lang duurt.

De verantwoordelijke wethouder De Bruijn (VVD) wil wachten op een landelijke regeling, maar die is volgens Posthuma al afgekondigd. “Al op 15 maart heeft de minister van  armoedebeleid, Carola Schouten, heel duidelijk gezegd dat het Rijk hier garant voor staat en dat gemeenten dus kunnen uitbetalen.” Dat uitbetalen gebeurt in veel gemeenten ook al,  bijvoorbeeld in Rotterdam. “Maar ook in kleinere gemeenten. Dat is sociaal en daadkrachtig. En dat mis ik nu in Voorschoten”, zegt Posthuma teleurgesteld.

“In Leiden zijn ze bijvoorbeeld al actief begonnen met communiceren dat de toeslag uitbetaald kan worden, maar in Voorschoten blijft het oorverdovend stil”, aldus Posthuma. In Voorschoten gaat het volgens de fractievoorzitter om een groep van zo’n vijfhonderd tot negenhonderd mensen die het hard nodig heeft.

Presentator Vera Brouwer sprak in Politiek071 met fractievoorzitter Arnold Posthuma van de PvdA Voorschoten.

Antwoorden
Posthuma geeft aan dat mensen via Facebook en per e-mail contact met hem opnemen, omdat ze hun medicijnen niet meer kunnen betalen of moeite hebben om boodschappen te doen. “Dat zijn reële zorgen. De stijgende energiekosten hakken er zo ongelofelijk hard in. Er moet iets aan gedaan worden.”

Posthuma heeft schriftelijke vragen gesteld aan het Voorschotense college van burgemeester en wethouders, maar is nog in afwachting van de antwoorden. De wethouder heeft daar officieel nog een week de tijd voor, maar Posthuma vindt dat het te lang duurt. “Vorige week kondigde de gemeente op de website aan dat er op 31 maart iets gezegd zou worden, maar op 1 april was er nog steeds niks. Als het te lang duurt en ik geen reactie krijg, wil ik zo snel mogelijk een spoeddebat, want dit kan zo niet langer.”

Een woordvoerder van de gemeente Voorschoten laat weten dat de wethouder volgende week dinsdag of woensdag met antwoorden komt. “We willen het proces op een gedegen manier in elkaar zetten en het in één keer goed doen. Er zijn veel factoren die invloed hebben op de uitbetaling en het kost tijd om alles op een rijtje te zetten. Er zijn natuurlijk ook al gemeenten die alvast tweehonderd euro uitbetalen, maar wij betalen het bedrag liever in één keer volledig uit.”

Politiek Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×