(Foto: Yu Hua Yeh)

Henk Hakker Memorial Run: de generale repetitie voor de Leiden Marathon

De deelnemers aan de Leiden Marathon zitten midden in hun voorbereiding. In aanloop naar de Marathon organiseert de Leiden Road Runners Club zondag 24 april de Henk Hakker Memorial Run over een afstand van 30 kilometer: een mooi testmoment voor de marathonlopers. Deelnemers kunnen ook kiezen voor de korte afstanden van 5, 10 of 15 kilometer.

De start en finish zijn bij het clubhuis van de Road Runners aan de Voorschoterweg 8D. De 30 kilometer start om 09.00 uur, de andere afstanden starten om 10.00 uur. Ook voor wandelaars zijn afstanden uitgezet: zij kunnen om 09:00 starten aan 10 of 15 kilometer.

Trainingsloop
De Henk Hakker Memorial Run wordt elk jaar bewust enkele weken voor de Leiden Marathon georganiseerd. Het is de tweede van twee trainingslopen die de hardloopvereniging organiseert, vertelt Rob van Heijster van de Leiden Road Runners Club. “De eerste loop is geoptimaliseerd op snelheid, deze tweede loop op het lopen van een lange afstand. Als je die twee trainingen goed volbracht hebt, zeggen we altijd, ben je helemaal klaar voor de Leiden Marathon.”

Cor van der Velden in Sport071 in gesprek met Rob van Heijster en Henny Hekker.

De loop is vernoemd naar Henk Hakker, erelid van de Road Runners Club en lid van het eerste uur. Henny Hakker, zoon van Henk, vertelt dat zijn vader ook buiten de club bekendheid genoot. “Mijn vader was jarenlang trainer bij de Leiden Road Runners en verder was hij ook een redelijk bekende loper in deze omgeving. Hij was makkelijk te herkennen aan zijn loopstijl, en hij was met name te herkennen aan zijn zware shag als hij over de finish kwam. Maar hij was een hele goede loper. Hij heeft tot hoge leeftijd het aardig gedaan, op zijn laatste marathon liep hij de marathon nog rond de vier uur.” Het ging daarbij niet alleen om de tijd, maar ook om de pret en gezelligheid: “Hij stond erom bekend dat hij onderweg mensen gedag zei, of een dansje deed, en dan liep hij hem nog steeds in vier uur.”

Nalatenschap
De Henk Hakker Memorial is 22 jaar geleden ontstaan na de dood van Henk Hakker. “In zijn nalatenschap zat een briefje”, zegt Henny. “Met een geldbedrag bestemd voor de Road Runners en of er een loop naar hem genoemd kon worden. Hij was toch wel een beetje ijdeler dan gedacht.”

Sindsdien is elk jaar, coronajaren uitgezonderd, de run georganiseerd. Altijd een aantal weken voor de Leiden Marathon. Er is bewust gekozen om de naam van Henk Hakker te verbinden aan een loop van 30 kilometer, zegt Rob: “We begrepen dat Henk zijn hart lag bij de lange afstanden.”

Zoon Henny is al sinds de eerste editie bij de Memorial Run betrokken: hij stelt de prijzen beschikbaar, doet het startschot en reikt de prijzen uit. Tot zijn spijt kan hij er dit jaar niet bij zijn: “Helaas zit ik dat weekend in Kroatië. Ik ben als fysiotherapeut verbonden aan de waterpolo’ers van ZVL-1886 en wij zijn met de mannen toevallig op trainingsweekend. Ik denk dat het de eerste of tweede keer is in al die 22 jaar dat ik verstek moet laten gaan. Erg spijtig.”

Aanmelden voor de loop kan op de website van de Leiden Road Runners Club.

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×