Aanvoerder Merijn Ververs in actie tijdens laatste wedstrijd ZZ Leiden in de reguliere competitie. (Foto: Marja van Tilburg).

ZZ Leiden-voorzitter Marcel Verburg blikt vooruit op play-offs: 'Meer wedstrijden en meer spanning'

De nationale basketbalcompetitie is aan de beslissende fase begonnen en ZZ Leiden is volop in de race voor de landstitel en het overkoepelende kampioenschap van de BNEXT. Marcel Verburg is tevreden met het eerste seizoen van de BNEXT. “Er zijn meer leuke en spannende wedstrijden bij gekomen.”

ZZ Leiden gaat als nummer 1 de nationale play-offs in en dat betekent op 10 mei een halve finalereeks tegen Feyenoord uit Rotterdam of Landstede Hammers uit Zwolle. Verburg heeft geen voorkeur voor een van de twee tegenstanders. “Zij moeten eerst onderling maar gaan uitmaken wie de kwartfinale wint. Voor de voorbereiding maakt het niet uit. Wij gaan uit van onze eigen kracht en sterke punten.”

Kijk en luister hieronder het interview dat Sport071-presentator Gerry van Bakel had met Marcel Verburg:

Heroes Den Bosch is als nummer 2 ook verzekerd van een halve finaleplek en zij spelen daarin tegen de winnaar van de wedstrijdenserie tussen Donar Groningen en Aris Leeuwarden.

De halve finale is een ‘best of five’-reeks die ZZ Leiden thuis mag aftrappen en dat is een voordeel. Verburg rekent op een volle Vijf Meihal. “Ik heb nergens in Europa publiek meegemaakt dat zo achter zijn team gaat staan als ons thuispubliek. Het is echt onze zesde man. Het worden hele mooie wedstrijden. Dinsdag 10 mei thuis, donderdag 12 mei uit en dan 14 mei weer thuis. Afhankelijk van de stand moeten we daarna nog een of twee wedstrijden spelen.”

De winnaars van de halve finales gaan door naar finale en strijden dan om de nationale titel. “Dat is belangrijk want die landstitel geeft recht op deelname aan de Europese competitie. De Europe FIBA wilde geen Europese tickets geven op basis van de kampioen van de BNEXT League.”

Drie jaar
Maar die kampioen komt er uiteindelijk wel. Want naast de nationale play-offs zijn er ook BNEXT-play-offs waarin Nederlandse en Belgische clubs weer gemixt worden. In theorie zou het kunnen dat een club die in de eigen nationale play-offs is uitgeschakeld, uiteindelijk wel kampioen wordt van de overkoepelende BNEXT League. Verburg geeft toe dat de hele opzet soms wat ingewikkeld overkomt. “De ‘cross border’ fase begon ook wat later door de coronamaatregelen. En we gaan dit seizoen zeker goed evalueren, maar we hebben vorig jaar ook gezegd, we doen dit niet voor een jaar. We gaan hier zeker drie jaar mee werken.”

De nieuwe competitie-opzet met de BNEXT League waarin de Nederlandse en Belgische competitie is vervlochten bevat vier fasen en duurt daardoor tot half juni. Dat is wel pittig, maar ook een bewuste keus. “Voorheen was het zo dat de competitie in oktober begon en dat clubs soms half april al klaar waren. Met de BNEXT League wordt het seizoen verlengd en komen er interessantere wedstrijden bij.” Waar hopelijk ook veel toeschouwers op af komen.

Mister ZZ Leiden
Coach Geert Hammink blijft in Leiden. “Hij heeft tenminste nog een contract voor een jaar”, zegt Verburg. Wie van de selectie ook blijft is allemaal nog niet duidelijk. Verburg wil er niet meer over kwijt dan dat er met iedereen gesproken wordt. Wie er volgend jaar niet meer bij zal zijn, is Worthy de Jong. Ook wel Mister ZZ Leiden genoemd. “We gaan hem zeker missen. Als Worthy in het veld staat, gebeurt er altijd iets. Een unieke speler die heel mooi en spectaculair basketbal kan laten zien.”

De Jong viel afgelopen weekend nog in de prijzen bij het BNEXT AWARDS. Evenals coach Hammink en medespelers Asbjorn Midtgaard. Midtgaard werd gekozen in het BNXT Dream Team en was derde bij de MVP-verkiezing. Hammink werd uitgeroepen tot Dutch Coach of the Year, Worthy de Jong werd Dutch Player of the Year, Defensive Player of the Year en tweede bij Sixth Man of the Year in de hele BNXT.

Bomvol
Verburg hoopt wel dat De Jong op tijd van zijn handblessure herstelt om nog mee te spelen dit seizoen. “Het zou jammer zijn als de wedstrijd in Turkije in de halve finale van de FIBA Cup zijn laatste voor ZZ Leiden zou zijn geweest. Hij verdient als geen ander een afscheid in een bomvolle Vijf Meihal.”

 

 

Leiden Sport


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×