Evelien Konijnendijk en Roderick Eykenschild zijn vertouwenscontactpersoon bij korfbalvereniging Pernix in Leiden. (Foto: Gerry van Bakel).

Vertrouwenscontactpersoon bij een sportclub: iemand bij wie je je verhaal kwijt kunt

Samen trainen om beter te worden, beetje keten in de kleedkamer en na afloop een drankje in de kantine. Lid zijn van een sportvereniging heeft sportieve en sociale kanten. Maar wat als mensen zich buitengesloten voelen, gepest worden of er zelfs sprake is van misbruik? Een vertrouwenscontactpersoon op de club is een goede eerste stap.

Grensoverschrijdend gedrag, #metoo, discriminatie. Begrippen die iedereen wel kent en wat overal in de maatschappij voorkomt, ook in de sport. Bij de Leidse korfbalvereniging hebben ze daarom twee vertrouwenscontactpersonen. Evelien Konijnendijk, die zelf lang korfbalde bij de club, en Roderick Eykenschild, die bij Pernix terechtkwam toen zijn dochter daar ging spelen.

“Uit een onderzoek uit 2020 onder 3.500 sporters blijkt dat zeventig procent wel eens te maken heeft gehad met grensoverschrijdend gedrag voor hun achttiende jaar”, zegt Konijnendijk. “Dat is toch een heel groot percentage.”

Kijk en luister hieronder het interview terug van Sport071-presentator Gerry van Bakel met Evelien Konijnendijk en Roderick Eykenschild, de vertrouwenscontactpersonen bij korfbalvereniging Pernix:

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt zeker als het gaat om een veilige omgeving voor iedereen bij een sportvereniging. Evelien Konijnendijk raadt sportclubs die nog niets hebben geregeld op dit gebied aan om eerst een cursus vertrouwenscontactpersoon te volgen en daarna een soort scan te maken van de vereniging. “Uiteindelijk moet je met elkaar gedragsregels opstellen.”

“Op de website van Centrum Veilige Sport Nederland staat een stappenplan voor sportclubs High 5! “, zegt Eykenschild. “Daarin staan allerlei tips en trucs. Zoals zichtbaarheid van vertrouwenscontactpersonen en gedragsregels maken. Hoe willen wij op de club met elkaar omgaan? Wat voor gedrag verwachten wij van onze supporters?”

Agressie
Waar kloppen mensen voor aan bij een vertrouwenscontactpersoon? “Als het gaat om een onveilig sportklimaat”, zegt Konijnendijk. “Dan kan het gaan om pesten, discriminatie, intimidatie en machtsmisbruik. Maar ook agressie en geweld of seksueel grensoverschrijdend gedrag. Misschien dat iemand wordt uitgescholden, publiek langs de lijn dat hard loopt te schreeuwen of dat je niet in een bepaald team terecht komt. Het is heel verschillend en persoonlijk.”

Wat gebeurt er vervolgens? “Het belangrijkste is dat je iemands verhaal aanhoort en vraagt naar wat er is gebeurd en wat iemand daar vervelend aan vond”, zegt Roderick Eykenschild. “Ik bespreek ook altijd vooraf dat ik de melding met Evelien bespreek en een melding maak bij het bestuur. Dat laatste kan anoniem, maar uiteindelijk zal het bestuur iets moeten doen en de melder zelf ook.”

Bij Pernix is er bewust voor gekozen twee vertrouwenscontactpersonen aan te stellen. “De een praat liever met een man en de ander liever met een vrouw. In principe kan iedereen vertrouwenscontactpersoon worden, ook een trainer. Alleen bestuursleden zijn uitgesloten.”

Gouden regel
De contactgegevens van beide vertrouwenscontactpersonen staan op de website. “In principe kun je altijd gebeld worden, maar als je op vakantie bent, kun je natuurlijk ook de beller doorverwijzen naar de andere contactpersoon. Het is ook weer niet dat we elke week meldingen binnen krijgen. Het gaat meestal om drie tot vier meldingen per jaar.”

Er is volgens Konijnendijk niet een gouden regel hoe je moet reageren als je grensoverschrijdend gedrag denkt waar te nemen. “Maar het is altijd goed om navraag te doen en iemand te wijzen op de mogelijkheid om bij een vertrouwenscontactpersoon aan te kloppen.”

 

 

 

Advertentie

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×