Maandag werd het project WIJIJ gelanceerd (Foto: BuroJP)

Gemeenten en ondernemers pakken arbeidskrapte aan

De krapte op de arbeidsmarkt is nog nooit zo groot geweest. Het project WIJIJ moet ervoor zorgen dat werkgever en werkzoekende elkaar beter kunnen vinden. Door te kijken naar vaardigheden, wordt de stap naar andere sectoren aangemoedigd. Maandag werd het project gelanceerd door wethouders en ondernemersorganisaties uit de regio.

Op de website van WIJIJ, uit te spreken als Wij-Jij, kunnen werkzoekenden een profiel aanmaken. Aan de hand van dat profiel wordt door de website een match gezocht met geschikte vacatures. Hierbij wordt niet alleen gekeken in de sectoren waar je al gewerkt hebt, maar ook naar mogelijkheden om in een andere sector aan de slag te gaan.

Vaardigheden
Anders dan bij het traditionele sollicitatieproces speelt het cv geen rol, vertelt Voorschotens wethouder Paul de Bruijn. “Van oudsher zien we dat het lastig is, als je bijvoorbeeld ervaring hebt in de horeca en daar je cv opgebouwd hebt, om een baan in de techniek te vinden.” Daarom kunnen de werkzoekenden in hun profiel hun vaardigheden aangeven. Deze kunnen ze bij eerdere banen hebben opgedaan, maar bijvoorbeeld ook via ja hobby. De Bruijn: “Op basis van vaardigheden gaan we kijken: wat voor banen passen er bij jou. Niet alleen in je eigen sector, maar ook in een andere sector.” De Bruijn roept werkzoekenden uit de regio op om mee te doen en een profiel op de website van WIJIJ te maken. Ook ondernemers op zoek naar personeel kunnen zich via die website aanmelden.


Presentator Cor van der Velden in gesprek met Paul de Bruijn over WIJIJ.

Opvolger
WIJIJ is de opvolger van Talent op Maat. De Bruijn was aanjager van dit project binnen Economie071, het economische samenwerkingsverband tussen gemeenten, onderwijsinstellingen en ondernemersverenigingen in de Leidse Regio. Hij legt uit dat het principe van WIJIJ hetzelfde is als dat van Talent op Maat. De activiteiten van Talent op Maat worden ondergebracht bij de co├Ârporatie WIJIJ, die ook in andere gemeenten in de provincie al actief is. De grootste verandering is, dat de activiteiten zich uitbreiden naar de hele arbeidsmarktregio Holland Rijnland. Werkzoekenden en ondernemers uit bijvoorbeeld de Bollenstreek kunnen nu dus ook meedoen aan het project.

De uitbreiding heeft voor het project een groot voordeel. “Binnen Economie071 is het altijd een doel, dat een project zelfstandig wordt. Met de uitbreiding hebben we ook medefinanciering gekregen van arbeidsmarktregio Holland Rijnland en de provincie. Daarmee kunnen we de business case rondkrijgen.”

Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×